12.01.2018

Odskočna deska za mlade lokalne glasbene skupine

Pred praznovanjem 18. letnice delovanja novomeškega kluba LokalPatriot, ki bo potekalo v soboto, 13. januarja, smo spregovorili s programskim vodjo Maidom Hadžihasanovićem.

Dušan Mijanović

Urban
Foto: Jan Rifelj

Zgodba mladinskega kluba LokalPatriot je nerazdružljivo povezana z Društvom novomeških študentov, ki je v prvi vrsti odgovorno za njegovo ustanovitev. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1992, po nekaj letih pa se je, ob vse večjem številu dogodkov, ki jih je organiziralo, pojavila potreba po stalnem prireditvenem prostoru. Upravni odbor društva se je tako odločil, da bo ustanovil zavod LokalPatriot, klubski prostori na originalni lokaciji pa so začeli delovati januarja 2000. Na prvotni lokaciji na Novem trgu je klub deloval do septembra 2008, nato pa se preselil v osrčje Novega mesta, na Glavni trg, kjer deluje še danes.

"Vseskozi tesno sodelujemo z Društvom novomeških študentov, njegovo dijaško sekcijo in ostalo novomeško mladino ter poskušamo program posodabljati in ga približevati okusom mlajšega dela naše publike. Posledica tega je tudi precejšnja žanrska raznolikost, saj v klubu organiziramo tako punk, rock, jazz, metal koncerte, privoščimo pa si tudi izlete v bolj pop in elektronske vode. Posebej ponosni smo, da je LokalPatriot bil in še vedno ostaja odskočna deska mladim novomeškim glasbenim skupinam. Velika večina novomeških glasbenikov, ki si je utrla pot v slovensko popularno kulturo, je svoje prve odrske izkušnje nabirala v našem klubu, najsibo na jam sessionih, svojih prvih koncertih ali predstavitvah albumov in videospotov. Prav ta povezanost in simbioza z lokalno glasbeno sceno je tista, zaradi katere je LokalPatriot vedno bil in bo ostal, poseben, drugačen in unikaten," je povedal Maid Hadžihasanović, ki od leta 2012 v klubu skrbi za programsko shemo.

Uspešnost delovanja kluba je pripeljala do prepoznavnosti tudi izven meja Slovenije, predvsem v širši regiji, kar je pripeljalo do tega, da so v klubu gostovale skoraj vse večje glasbene skupine, ki delujejo na območju bivše države. "V krajšem vmesnem obdobju je finančno stanje kluba onemogočilo večje število takih koncertov, tako so še več priložnosti za nastopanje dobili mladi in obetavni lokalni bandi. V zadnjih letih smo vzpostavili formulo izbire nastopajočih, ki zajema koncerte enih in drugih – že uveljavljenih glasbenikov in tistih, ki se še borijo za svoj prostor v slovenskem glasbenem prostoru," je poslanstvo mladinskega kluba opisal Hadžihasanović.

LokalPatriot je, kot večina kulturnih producentov, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo, v svoji zgodovini doživel nekaj vzponov in padcev. Velik del svojih programskih sredstev pridobiva iz razpisov, posledično pa je tudi izvedba programa odvisna od uspešnosti, oziroma neuspešnosti na le teh. "Tako je klub v letih debelih krav organiziral festivale svetovnih razsežnosti – najbolj prepoznavna med njimi sta zagotovo festival dokumentarne fotografije Fotopub in jazz festival z delavnicami Jazzinty. Oba festivala v bolj ali manj spremenjeni obliki obstajata še danes, LokalPatriot pa pri obeh ostaja povezovalni člen. V času suhih krav je manjši padec doletel tudi klubski program, ki pa se v zadnjih letih znova postavlja na mesto, kjer je nekoč že bil. Kljub vsemu je ocena delovanja skozi celotno obdobje zagotovo pozitivna, saj se je klub vzpostavil in vse do danes obdržal kot najbolj konstanten in kvaliteten producent glasbenih dogodkov v regiji, " je Maid ocenil osemnajstletno delovanje kluba.

Za delovanje kluba je pomemben tudi ambient v katerem se nahaja. Glavna prednost kluba LokalPatriot je prilagodljivost prostora, saj ima tako klubska ekipa možnost pripraviti masovne zabave ter tudi bolj intimne koncertne večere. "Potrebno je poudariti, da je LokalPatriot eden redkih prireditvenih prostorov, kjer sta gostinski in koncertni prostor ločena, tako da lahko obiskovalci istočasno zbrano poslušajo koncertne nastope ali debatirajo ob šanku. Pomemben del ambienta predstavlja tudi skriti atrij - povsem v centru mesta, a vseeno odmaknjen od cestnega vrveža in kot tak idealen za organizacijo poletnih dogodkov v prijetnem ambientu," je zaključil Maid Hadžihasanović.

18. rojstni dan bo klub praznoval v soboto, 13. januarja, ko bo na koncertu nastopila legendarna reška glasbena skupina Let3.

Elemental
Klemen
LokalPatriot
LokalPatriot
LokalPatriot, atrij
LokalPatriot
LokalPatriot
LokalPatriot