13.09.2016

Portret nove glasbene generacije: Eva Dolinšek

Mlada čembalistka je avgusta na International Campus Musica Udine prejela 1. nagrado. Kot solistka bo vključena v koncertno sezono Amici della musica.

Tanja Benedik

Eva Dolinšek

Eva Dolinšek (1992), doma iz Orehovelj se je po uspešno zaključeni  splošni Gimnaziji in glasbeni šoli v Novi Gorici vpisala na Akademijo za glasbo, kjer je študirala čembalo na oddelku za staro glasbo pri profesorju Egonu Mihajloviću. Septembra 2015 je z odliko-summa cum laude zaključila študij stare glasbe na Akademiji za glasbo in postala magistrica akademska glasbenica čembalistka. V času študija je sodelovala v številnih projektih akademije za glasbo kot solistka in kot komorna glasbenica. Kot članica baročnega orkestra akademije za glasbo in korepetitorka, je sodelovala: Opera Orfej 2012-2013 z 11 ponovitvami in gostovanji v SNG Opera Ljubljana; komična opera La Cecchina v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem (z večkratnimi ponovitvami), Les Fêtes Musicales de Versailles, Pergolesijeva Stabat Mater v sodelovanju s SNG Maribor, na prvem mednarodnem festivalu stare glasbe v Ljubljani ter na svetovnih glasbenih dnevih prav tako v Ljubljani. Sodelovala je tudi s Komornim godalnim orkestrom AG, Ljubljanskimi solisti, »Ensemble Microsonus«, Obalnim komornim orkestrom,  Barbaro Jernejčič Fürst, z baročno skupino »Tres aves«, ki je z nagrajencem Prešernovega sklada Marjanom Strojanom izvedla projekt »Shakespeare v besedi in glasbi«.

V času študija je bila kot solistka vključena v abonma Akademije za glasbo v Ljubljani, v abonma Kulturnega doma Nova Gorica- »Glasba z vrtov sv. Frančiška, v cikel Simfonic voices v Kopru ter v koncertni cikel Zvoki mladosti Glasbene šole Nova Gorica.

Od leta 2011 je v domačem kraju umetniški vodja baročne komorne skupine »Musica nucis«. Aktivno sodeluje kot korepetitorka pri magistrskih koncertih kolegov - inštrumentalistov in solopevcev. Redno pa se tudi dodatno izobražuje na seminarjih in poletnih šolah: Michael Hell(AU), Lucia Rizzello, Maria Luisa Baldassari, Lia Levi Minzi, Alberto Bussettini(IT), Gilbert Martinez (ZDA). Pod mentorstvom prof. Lucie Rizzello je v štud. letu 2014/15 ustvarila duo s kitaristom Markom Smiljanićem. Letos aprila je na mednarodnem tekmovanju Svirel osvojila srebrno nagrado.

Za Sigic je povedala naslednje: "Ko sem zaključila  študij na Akademiji se je zame začelo novo obdobje glasbenega ustvarjanja  v katerem se počutim svobodno. Ker sem sama se mi zdi, da se še z večjo odgovornostjo pripravljam na solistične koncerte in ostale projekte. Velik izziv mi predstavlja, ko posegam po novi čembalistični literaturi in se poglabljam vanjo. Ko naletim na oviro, bodisi v tehničnem ali stilskem smislu, sem zelo vztrajna, dokler mi je ne uspe odpraviti. Aprila sem se predstavila na mednarodnem tekmovanju Svirel, kjer sem dosegla srebrno priznanje. Brez predaha sem se energično spoprijela z mojim do sedaj največjim projektom- snemanjem zgoščenke, ki bo nekje do konca leta dokončan. Skupaj z glasbenimi kolegi se pripravljam na jesenske projekte. Zasnovala sem program za  dva koncerta v sklopu dogajanj ob 500 letnici slikarja Carpaccia v Kopru. Z italijanskim kolegom čembalistom pa pripravljava zanimiv sklop koncertov za dva čembala. V novembru bom na EPTA forumu predavala o vplivu besede na glasbo zgodnjega baroka.

Poletje sem preživela kreativno z aktivno udeležbo na mojstrskih tečajih- Academia Musicae Antique Labacensis (Gilbert Martinez- San Francisco), International Campus Musica Udine (Alberto Busettini) in konec septembra se bom udeležila še enega.

Še posebno pa me je presenetila prva nagrada, ki mi jo je podelila strokovna žirija na zaključnem koncertu International Campus Musica Udine . Kot solistka bom vključena v prihajajočo koncertno sezono 2017 »Amici delle musica« v pokrajini Furlaniji Julijski krajini. To je eno najstarejših prestižnih glasbenih društev v Italiji, ki gosti priznane glasbenike iz celega sveta. Ta nagrada mi pomeni potrditev kvalitete mojega dela in truda.  Zato si še bolj štejem to nagrado v čast, in jo vidim kot priložnost, da se lahko predstavim kot solistka. Ob takih dogodkih pa se odpirajo med glasbeniki nova poznanstva in prijateljstva.

Glasba je moj način življenja. Po naravi sem rada večkrat zasanjana in takrat se v mojih mislih ustvarjajo nove ideje…"