16.08.2019

Koncert letošnje nagrajenke tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG)

V organizaciji Imaga Sloveniae smo v Mestnem muzeju v ponedeljek, 19. avgusta, prisluhnili bogatemu repertoarju 16. in 17. stoletja v izvedbi Marjane Jocif, mlade mojstrice na kljunasti flavti, ki jo je spremljala Eva Dolinšek na čembalu.

Marina B. Žlender

Eva Dolinšek in Marjana Jocif
Foto: © Imago Sloveniae

V organizaciji Imaga Sloveniae smo v Mestnem muzeju v ponedeljek, 19. avgusta, prisluhnili bogatemu repertoarju 16. in 17. stoletja v izvedbi Marjane Jocif, mlade mojstrice na kljunasti flavti, ki jo je spremljala Eva Dolinšek na čembalu. Letošnje 48. tekmovanje TEMSIG je Marjani Jocif prineslo absolutno zmago, prejela je namreč največje število točk in zlato plaketo ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Umetnica se izobražuje pri profesorici Mateji Bajt na oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani. Je vsestransko aktivna, saj sodeluje v raznih zasedbah, s katerimi koncertira po Sloveniji. Posebej velja izpostaviti njeno nastopanje v duu z Uno Košir, ki ju večkrat spremlja čembalistka Eva Dolinšek. Marjana Jocif je že uveljavljeno ime slovenskih abonmajev ter festivalov (Flores Musicae ...). Zagotovo bosta poustvarjalki še naprej krojili skupno koncertantno pot. Nadejamo se torej novih glasbenih vsebin, s katerimi bosta brusili svoj umetniški izraz. 

Na večeru v Mestnem muzeju je ob spremljavi na čembalu igrala dela Diega Ortiza, Jacoba van Eycka, Giovannia Battiste Fontane, Johanna Sebastiana Bacha, Françoisa Couperina in Archangella Corellija. Njen ton je bil jasen, izraz igriv, fraziranje spontano in topli zvok, ki ga je oblikovala v transparentni igri, svetal. Spremljevalka čembalistka se je osredotočila na izraz, pri čemer je bila nevsiljivo tekoča in melodična. Eva Dolinšek je asistentka za čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, sicer pa nagrajenka več mednarodnih tekmovanj in umetniška voditeljica komorne skupine Musica nucis. Z Marjano Jocif sodeluje že dlje časa, kar se lepo vidi v njunih skupnih nastopih. Mladi umetnici odlikuje suverena umetniška drža, zaradi katere lahko vzajemno oblikujeta značaj vsake skladbe. Pri tem naj izpostavimo Bachovo Partito za flavto solo v c-molu (izvir. v a-molu), BWV 1013 ter znamenito Corellijevo skladbo La Folia, ki je še posebej navdušila občinstvo.

Zagotovo bosta poustvarjalki še naprej krojili skupno koncertantno pot. Nadejamo se torej novih glasbenih vsebin, s katerimi bosta brusili svoj umetniški izraz. Naj bo njuna pot posuta z uspehi tudi v prihodnje.