18.09.2015

Portret nove glasbene generacije: Jan Gričar

Mladi slovenski saksofonist Jan Gričar, ki gradi uspešno kariero glasbenika in že leta sodeluje z različnimi skladatelji s katerimi si prizadeva obogatiti in razširiti saksofonistični repertoar v različnih glasbenih stilih, se odpravlja novim izzivom naproti. Sprejet je bil namreč na študij na Pariški nacionalni konservatorij v razred slovitega profesorja Clauda Delangleja.

Peter Baroš


Jan Gričar je svojo glasbeno pot začel v Trebnjem, se preko Konservatorija za glasbo in balet v razredu profesorja Dejana Prešička podal na Akademijo za glasbo, kjer je z odliko »summa cum laude« zaključil dodiplomski in magistrski študij (prof. Matjaž Drevenšek in Miha Rogina).


Že vzporedno z magistrskim študijem na Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval v Franciji na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri priznanem profesorju Vincentu Davidu, kjer je ob koncu študija prejel najvišjo oceno 'Prix de Perfectionnement à l'unanimité avec félicitations du jury'. Trenutno opravlja magistrski študij na prestižnem Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris v razredu svetovno znanega profesorja saksofona Clauda Delangleja.

Za izjemne dosežke je prejel Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (2010), Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2013) in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo kot član Kvarteta saksofonov ColorFour (2014). Februarja leta 2012 je kot zmagovalec avdicije prejel štipendijo, ki jo podeljuje Yamaha Music Foundation of Europe. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije, trenutno pa je štipendist Ministrstva za kulturo.

Kot solist in član različnih komornih zasedb redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi (Nemčija, Avstrija, Italija, Srbija, Francija, Madžarska, Bosna in Hercegovina, Andora). Oktobra leta 2014 je nastopil v koncertnem abonmaju Kromatika, ki ga prireja Simfonični orkester RTV Slovenija in z njimi uspešno izvedel Koncert za saksofon in orkester Henrija Tomasija.

Bil je finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbenik leta 2008 na Dunaju, kjer je kot solist v finalu nastopil z Dunajskimi simfoniki in polfinalist prestižnega tekmovanja 'Adolphe Sax 2014', ki se vsaka štiri leta odvija v belgijskem mestu Dinant. Je prvonagrajenec tekmovanj: TEMSIG, Mednarodnih tekmovanj lesenih pihal Požarevac, Saksistra, Marco Fiorindo, Nichelino, in SVIREL. Drugo mesto pa je osvojil na Mednarodnem tekmovanju Nova Gorica in v Columbusu v ZDA.

O izboru svojega študija v prihodnje je Gričar povedal: »Študij na Pariškem nacionalnem konservatoriju mi bo prinesel ogromno novih poznanstev in glasbenih kontaktov, ki bodo zelo dobrodošli za moje nadaljnje umetniško delovanje. Sprejet sem bil v saksofonski razred prof. Clauda Delangleja, ki na konservatoriju poučuje že od leta 1988 in je v tem času ustvaril enega najboljših saksofonskih razredov na svetu. Mislim, da mi bo delo z njim omogočilo, da še razširim svoje glasbeno znanje in izpopolnim svoje izvajalske prvine. Poleg tega konservatorij nudi in podpira sodelovanje med vsemi študenti, zato si obetam, da bom lahko sodeloval z izjemnimi glasbeniki in skladatelji. Vsekakor bo to zanimiva izkušnja, ki se je zelo veselim in upam, da bom iz nje lahko potegnil kar največ.«