14.06.2019

Razstava fotografij Žige Koritnika

V ponedeljek, 17. junija, bo v Mali galeriji Cankarjevega doma otvoritev nove razstave priznanega fotografa Žige Koritnika z naslovom "Cloud 9".

Press info

Miles Davies
Foto: Žiga Koritnik

Razstava bo postavljena ob jubilejnem 60. jazz festivalu Ljubljana in bo na ogled do 8. septembra 2019.

Žiga Koritnik (1964) je poznan kot avtor številnih portretov glasbenikov ter kot mojster koncertne, gledališke in plesne fotografije, s katero se ukvarja že tri desetletja. Osemnajst let je bil zaposlen kot snemalec na nacionalni televiziji, od 2007 pa deluje kot svobodni umetnik. Že od leta 1996 je uradni fotograf Jazz festivala v Skopju (Makedonija), sodeloval pa je tudi s številnimi drugimi festivali doma in po svetu, kot so Jazz festival Ljubljana, mariborski festival Izzven, Druga godba, Musica sulle bocche na Sardiniji, Ai Confini Tra Sardegna E Jazz, sardinski literarni festival Isola Delle Storie in ameriški festival Vision v New Yorku. Imel je več kot trideset samostojnih ter 24 skupinskih razstav doma in po svetu. Koritnikove fotografije se pojavljajo v spremljevalnih knjižicah zgoščenk svetovno znanih založb.

Kot fotograf je sodeloval s plesno skupino En-Knap, Slovenskim mladinskim gledališčem, Mestnim gledališčem ljubljanskim, Lutkovnim gledališčem Ljubljana, SNG Drama, SNG Nova Gorica in SSG Trst. Kot direktor fotografije je delal s filmskimi režiserji Metodom Pevcem, Majo Weiss, Petrom Braatzom, Michaelom Bensonom in drugimi.

Leta 1996 je izdal prvo knjigo fotografij Jazzy-ga!, tpred kratkim pa je izdal še obsežno monografijo s portreti glasbenikov Cloud Arrangers.