01.03.2023

Osmi marec malce drugače

V sredo, 8. marca 2023 ob 14. uri bo v Galeriji Fakultete za za družbene vede potekala otvoritev fotografske razstave Petre Cvelbar.

Press Info

Osmi marec malce drugače

Petra Cvelbar je fotografinja, ki se pod odrom počuti kot doma. Glasba je tisto, kar jo žene v nenehna odkrivanja. Njeno prvo srečanje s fotografijo se je zgodilo konec srednje šole, ko jo je v ta čudoviti svet popeljal žal že preminul fotograf in slikar Dušan Pirih - Hup na delavnicah v KUD-u Franceta Prešerna. Še bolj usodno pa je bilo zanjo srečanje s fotografom Žigo Koritnikom, ki jo je opogumil, da je začela svet glasbe še bolj intenzivno spoznavati, saj je do takrat fotografijo spoznavala bolj teoretsko. Kot študentka kulturologije je seminarske naloge izrabila tako, da je lahko prebirala temeljna dela na temo vizualne kulture in potem tudi diplomirala na temo fotografije. Petra je redna gostja koncertov doma in v tujini od leta 2009. Glasba je zanjo nekaj čarobnega, nekaj, kar jo začara, in pod odrom sledi njeni zgodbi, ki jo zapisuje s svojim fotoaparatom. Njene fotografije najdevajo mesta na ovitkih CD-jev, knjig, v glasbenih revijah in internetnih straneh ter kot promocijsko gradivo marsikaterega glasbenika/glasbenice ali glasbenih skupin.

Projekt V ženskih rokah pa je Petrin prav posebni fotografski projekt, ki se mu posveča že skoraj deset let. Nastal je precej spontano, ko je avtorica ob pregledovanju svojega arhiva ugotovila, da se je udeležila marsikaterega festivala doma in v tujini, kjer ni nastopila nobena ženska in mnogokrat je bila tudi ona edina fotografinja pod odrom. To ji je dalo misliti in del svojega fotografskega raziskovanja je posvetila ravno temi ženske v glasbi.


Med portretiranimi glasbenicami najdemo vodilna svetovna imena jazza, freejazza, glasb sveta pa tudi popa in rocka, kot so: Mary Halvorson, Dee Dee Bridgewater, Matana Roberts, Mette Rasmussen, Myra Melford, Moor Mother, Ingrid Laubrock, Tomeka Reid, Joëlle Léandre, Susie Ibara, Eve Risser, Patricia Barber, Elisabeth Harnik, Katharina Ernst, Maria João, Ingrid Laubrock, Jamie Breezy Branch, Allison Miller, Susana Santos Silva, Val Jeanty, Tia Fuller, Lydia Lunch, Laurie Anderson, Savina Yannatou, Fay Victor, Mariza, Grace Jones, Patti Smith, Kim Gordon, Oumou Sangare, Fatoumata Diawara, Neneh Cherry, Zaz, Nouvelle Vague, Kaja Draksler, Tamara Obrovac, Jelena Kuljić, Severa Gjurin, Brina in druge …

Katarina Ernst
Matana Roberts
Kim Gordon
Petra Cvelbar