09.09.2022

Refleksije – nova sezona Hiše kulture Celje

Člani kolektiva Hiše kulture Celje, Gregor Deleja, Matija Kovač, Nuša Komplet Peperko in Miha Firšt, so na novinarski konferenci predstavili program sezone 2022/23.

Press info

HKC 2022
Foto: Ana Nežmah

Glasbeni abonma v četrtek, 22. septembra, v Narodnem domu Celje otvarja nova glasbeno-gledališka predstava o piranskem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju, ki jo je napisal priznani pisatelj in pesnik Muanis Sinanović, nastopila pa bosta igralka Živa Selan in violinist Kristian Ilić. Poetični dramski tekst Muanisa Sinanovića, ki ga v predstavi pospremi Tartinijeva glasba, gledalce popelje skozi razburljivo Tartinijevo življenje ter raziskuje povezave med glasbo, matematiko in poezijo, ki so nemara zgolj trije različni jeziki, s katerimi poskušamo osmisliti temeljne koncepte vesolja. Dramaturginja predstave je Katja Markič, kostumografinja Maja Zupanc Žibret, avtor scenografije je Gal Rančigaj.

V letošnjem abonmaju bodo gostovali tudi tenorist in pianist Aco Biščević, violinistka Tanja Sonc, kitarist Aljaž Cvirn, Zagrebški trobilni kvintetkomorni simfonični orkester Camerata Sinfonica Austria pod vodstvom dirigenta Davorina Morija, komorni orkester Ljubljanski solisti s solistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije, Slovenski godalni sekstet in Trio Tempestoso, v katerem igra tudi Andraž Golob, klarinetist Berlinske filharmonije. Nakup abonmaja je že možen na spletnih straneh Hiše kulture Celje in vseh prodajnih mestih Mojekarte.si.

Otroški abonma Glasbene sobotnice, ki so ga v Hiši kulture Celje v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje pripravljali od leta 2013, bodo v letošnji sezoni preoblikovali v festival Glasbena skrinjica, ki bo v Celjskem domu potekal od 6. do 8. oktobra. Festival, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije, DZU Filter in Zavodom Celeia, bo družinam in šolam ponudil izbor koncertov, glasbenih predstav, delavnic in glasbenih filmov, drugi dan festivala pa bo gostovala tudi nova opera po motivih Svetlane Makarovič Veveriček posebne sorte, ki sta jo napisala skladatelj Iztok Kocen in libretist Jakob Barbo.

Prvi dogodek nove sezone bo že danes, 9. septembra, ob 19:30 na Glavnem trgu v Celju, kjer bodo izvedli poetično plesno predstavo Velikani, plastične krajine. Tej predstavi v gledališkem ciklu sledijo še plesna predstava Parte, parte, predstava Roza v izvedbi pripovedovalskega kolektiva Bodice, plesni koncert Ljubi me nežno ter poetični koncert Anje Zag Golob in Draga Ivanuše.

V Hiši kulture Celje v prihajajoči sezoni nadaljujejo tudi z razvojem pedagoškega programa Ambasador kulture, šolskimi matinejami, organizacijo Praznika glasbe in Veronikine nagrade.

Sezonsko knjižico si lahko ogledate TUKAJ.