18.06.2016

Res Nullius, Hangar bar, 18. junij 2016

Na glasbene odre se vrača velenjska rock'n'roll skupina Res Nullius.

Press info

Res Nullius

Hangar bar, Izola

Res Nullius

Sobota, 18. junij 2016 ob 21. 30

Začetki velenjske rock'n'roll skupine Res Nullius segajo v daljno leto 1991. Takrat odigrajo v domačem mestu svoj prvi koncert. Naslednje leto že nastopijo na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na Novem Rocku, kjer je med drugim gost legendarni Nick Cave & The Bad Seeds.

Leta 1993 izide njihov prvenec z naslovom No One Can Like The Drummer Man, ki ga kritiki na področju bivše Jugoslavije ocenijo kot enega boljših rock'n'roll izdelkov zadnjih nekaj let. Sledijo redni koncerti po Sloveniji in Hrvaški, kjer Res Nullius nastopijo z zvenečimi imeni kot so Majke, Nova Mob in Partibrejkers.

Leta 1994 v Zagrebu podpišejo pogodbo z založbo Croatia Records in se odpravijo na snemanje druge plošče z imenom Dead Town Dogs, katere producent je, tako kot prve, Janez Križaj. Album naleti na zelo dober odziv kritikov in publike. Za pesem Straight To The Hell, ki jo najdemo na drugi plošči, posnamejo tudi svoj prvi videospot. Sledijo koncerti po Sloveniji in tujini, ki se zaključijo s koncertom z Bad Brains v Ljubljani in koncertom na festivalu Novi Rock, kjer so Res Nullius glavni gostje večera. Za nameček jih Ameriška revija Flipside proglasi za enega najboljših punk-rock bendov za bivšo železno zaveso.

V začetku leta 1996 se zasedba korenito spremeni z odhodom ritem sekcije. V skupini ostaneta pevec Zoran Benčič in kitarist Boštjan Senegačnik, katerima se pridružita nova člana in sicer basist Grega Sevnik in bobnar Bojan Stopar.

Prenovljeni Res Nullius se hitro ujamejo in kmalu sledi mini turneja po ZR Jugoslaviji. Naslednje leto podpišejo pogodbo z založbo Statera in se odpravijo na snemanje tretje plošče Zdravo je biti divji, ki jo producira Miro Kusačić. Tokrat so Res Nullius zadeli v polno. Po petih letih ustvarjanja so dojeli, da so lahko prepričljivo izpovedni, vokalno ekspresivni in zvočno pristni tudi v slovenskem jeziku. Plošča je namreč v celoti posneta v slovenščini in sodi v sam vrh slovenskega rockovskega ustvarjanja. Po izidu plošče odigrajo okoli petdeset koncertov po Sloveniji, Hrvaški in ZR Jugoslaviji.

Leta 1999 sodelujejo v celovečernem filmu Barabe in zanj napišejo dve avtorski pesmi. Kmalu za tem zaradi nesoglasja skupino zapustita basist in bobnar. Nastopi krajši glasbeni premor z občasnimi poskusi delovanja in nekaj menjavami članov.

Končno se leta 2002 skupini pridružita basist Boštjan Časl in bobnar Janez Marin in Res Nullius ponovno zaživijo kot še nikoli prej. Nova člana prineseta v skupino novo glasbeno energijo in kmalu se odpravijo v studio, kjer posnamejo deset novih avtorskih pesmi za album Revolver ljubezni, ki ga producira Aleš Uratnik.

Po več kot dveh desetletjih neprekinjenega delovanja in 4 studijskih izdelkih (No one can like the drummer man, Dead town dogs, Zdravo je biti divji in Revolver ljubezni), skupina Res Nullius leta 2010 posname peti studijski izdelek Prekletih bazar, ki nastane v sodelovanju z producentom Žaretom Pakom in je v celoti posnet v Glasbenem centru Pavarotti v Mostarju.