07.04.2020

Iz moje poslušalnice: Gregor Bauman

Danes vam nekaj svojih favoritov ponuja v posluh glasbeni novinar in erudit Gregor Bauman.

SIGIC

Gregor Bauman
Foto: osebni arhiv

Res Nullius – Rock'n'roll (Prekletih bazar, 2011)

Gregor: Na tem svetu sta dve vrsti ljudi. Eni, ki igrajo rock'n' roll in eni, ki se igrajo, da ga igrajo. Res Nullius sodijo med prve! Če v teh dneh, kaj pogrešam, je ena odprta beznica, medtem ko velenjsko divjo hordo pogrešam že kar nekaj časa. Vabim jih na dvoboj!

Igor Bašin: recenzija plošče Prekletih bazar (Odzven)
Simon Vene: intervju ob promociji plošče Prekletih bazar (Odzven)
 

Jani Kovačič's Je,Ben'T - Lahko (Jani Kovačič's Je,Ben'T, 1987)

Gregor: Še vedno trdim, da je Jani Kovačič naš najboljši pesnik po Kosovelu. Seveda imate vso pravico, da mi oporekate, vendar imam jaz prav in vi se motite. Kar sledi je izjemen blues s kasete vseh kaset … Iskani beznici iz zgornjega zapisa bi dodal: »kjer bova v miru pila in kadila…« 

Miladojka Youneed – Bloodylon (Bloodylon, 1990)

Gregor: Lansko leto je imela Miladojka Youneed v Novi Gorici prav toliko poslušalcev, kot bi jih imela v Ljubljani. S čisto malo logičnega napora je moč razvozlati kavelj v povedanem. Z albumom Bloodylon pred tridesetimi leti je skupina v naše konce vnesla nekaj vzdušja, ki je takrat kraljeval na vročem plesišču kluba Hacienda v Manchestru. Album, ki je nastal včeraj in bi lahko nastal tudi jutri!

Gregor Bauman: recenzija povratniškega koncerta Miladojke Youneed (Odzven)
 

S'kaktus – Rdeča jesen (Ali pa ne, 2006)

Gregor: Čudovita mala/velika, fina in preprosta ter vsekakor preveč preslišana pesem (bend) iz kočevskega konca. Prvinski čut za ska brzino, ki jo poganja pozitivna neprilagojenost in ki smo jo iz naših konec prvič začutili med igrami brez meja legendarnih Skakafcev. Da zadihamo sveži zrak…     

Zlajo Kral in Gašper Šankl – Vardi (singel, 2019)

Gregor: Črtomir i Hubert sta končno dobila konkurenco! Četudi se vsem nevarno približuje Domoljubi bend.  

Iz uredništva:
Gregor Bauman
je glasbeni novinar, kritik in recenzent. Sodelavec TV Slovenija, časopisa Dnevnik, Odzvena itd. Med drugim je tudi scenarist glasbenih dokumentarcev. Ogledate pa si ga lahko tudi kot stranskega igralca v spodnjem videu (ca. 0:43-0:48).

Zmelkoow - Forenzik (singel, 2020)