01.06.2022

Iz moje poslušalnice: Boštjan Velkavrh

Boštjan Velkavrh je romantik, pevec, pisec besedil, pesnik asfalta, šaljivec, ambasador dobre volje, večni ljubimec, ter nepoboljšljivi zaljubljenec, ki vam bo s svojo pojavo, prigodami in predvsem njegovo glasbo segel do srca in risal nasmehe na obraz.

SIGIC

Boštjan Velkavrh
Foto: iz osebnega arhiva

Zoran Predin / Lačni Franz - Čakaj me (v živo iz Cankarjevega doma, 2019)

Boštjan: Zoran Predin in Lačni Franz zato, ker je to zame eden največjih in najboljših, kultnih bendov, ki  v takšni ali drugačni obliki, pod vodstvom Zorana Predina ustvarja že 43 let, hkrati pa je Zoran avtor, ki v pesmih izraža pogled na svet, stanje okoli nas, življenje, v njegovih pesmih pa se vedno prepletajo tudi njegov posebni humor, erotika in ljubezen. Ker pa sem nekaj časa tudi sam sodeloval s skupino Lačni Franz je logično, da je Zoran Predin s Franzi vedno moja prva izbira.


Vlado Kreslin - Od višine se zvrti (v živo iz Križank, 2018)
 

 

Boštjan: Vlado je s svojimi pesmimi in življenjskimi besedili razumljivimi vsem ljudem ne glede na družbeni sloj, status ali opredelitev, uspel združiti vse ljudi različnih starosti od Goričkega do Pirana. Z njegovimi pesmimi smo večkrat prižgali dan in še danes se to kdaj pa kdaj zgodi.


Mef & NOB - Junak prekomorskih brigad (Najboljše so padle, 2001)

Boštjan: Avtor in tekstopisec, ki je napisal nebroj pesmi tudi za druge izvajalce in je nemalo katera postala zimzelena. Po drugi strani pa je zase obdržal tiste skozi katere nam na tenkočuten način prav po Cohenovsko razlaga ljubezen in življenje.


Zmelkoow - Kaj nam fali? (2020)

Boštjan: Na kratko, če združiš pamet, rock and roll, "norišnico" in dobro čago dobiš skupino Zmelkoow.


Alo!Stari - Vse bi dal (Pa Kaj Te S Tao Je?, 2021)

Boštjan: Preprosto rečeš Maribor - Alo!Stari, rečeš prava energija - Alo!Stari, rečeš dobra muzika, rečeš Alo Stari. Po moje najboljša rockerska zasedba, ki je nastala v Sloveniji vsaj zadnjih petnajst  let.


Iz uredništva:

Boštjan Velkavrh je zanimanje za glasbo začel kazati zelo zgodaj, saj je že v osnovni šoli ustanovil svoj prvi band. Ko pa je Boštjan še z dvema prijateljema gledal poslovilni koncert, ki je bil namenjen pevcu legendarne skupine Queen Freddieu Mercuryu, je bil tako navdušen, da je vedel, da je glasba tisto kar si želi početi in da je glasba to kar si želi živeti. Glasbene izkušnje si je nabiral v manj znanih srednješolskih skupinah, kjer je zmeraj deloval kot tekstopisec, vokalist in frontman. Nekega dne, ko je v Mariboru organiziral koncert hrvaške skupine Psihomodop, je k njemu pristopil njihov takratni manager za Slovenijo in mu ponudil mesto v skupini Lačni Franz, kjer je za kratek čas zamenjal Zorana Predina, z njimi je posnel album V peni sprememb, takrat se je zanj začela mala šola rock and rolla. Boštjan je posnel tudi reklamo za slovenskega operaterja mobilnih storitev, ko so le ti potrebovali glas Joe Cockerja. Boštjan je kasneje posnel še nekaj avtorskih pesmi in priredb s skupino Starlight Express.

Po nekaj letnem glasbenem premoru je Boštjan zbral vse svoje glasbene izkušnje in znanje, napisal deset avtorskih besedil in jih s pomočjo, prijatelja, maestra in enega največjih mojstrov in najbolj produktivnih glasbenikov v Sloveniji, Jadrana Ogrina, ki z njim sodeluje kot pisec glasbe in aranžmajev. V življenje je leta 2019 spravil album Potovanje, ki izžareva vse kar Boštjan predstavlja, saj sam verjame, da je življenje potovanje, glasba in ljubezen.

V zadnjih dveh letih je Boštjan izdal še nekaj singlov, kot so Virus na duši, Pesem o nas (Dobrih ljudeh), Pesem svobodnega sveta, Živim ter italijanski I colori dell'amore in Tutto sei tu. Zdaj pa pospešeno koncertira po Sloveniji s svojim acoustic triom. Med drugim pa se pripravlja na izid svojega drugega samostojnega albuma, ki bo izšel jeseni, ko bo Boštjan z gosti na mariborskem Štuku praznoval 30. letnico glasbenega delovanja.

Drugače pa ima Boštjan tudi svojo glasbeno agencijo.

Boštjan Velkavrh - Potovanje (Potovanje, 2019)