28.03.2020

Iz moje poslušalnice: Drago Mislej - Mef

Že lepo utečeno rubriko nadaljujemo s seznamom enega od najbolj plodnih avtorjev evergreenov na domačih tleh.

SIGIC

Drago Mislej - Mef
Foto: osebni arhiv

Zaradi koncepta svojega izbora, se je Mef odločil, da bo tokrat spregledal vse glasbene prijate, ki so prišli v glasbeni svet po novem valu, kajti pravi, da mora biti korekten do teh svojih prijateljev iz sedemdesetih in osemdesetih let 20. stoletja ...

Zoran Predin & Mar Django Quartet - Utrujeni čarovnik (1998)


Mef: Ko je Zoran posnel to pesem in album Ljubimec iz omare z Mar Django Quartetom, smo bili NOB-jevci njihovi gostje na enem od večerov v Cankarjevem domu. Verjetno mi je Zoran na ta način vrnil povabilo, ki so ga s Franzi že koncem sedemdesetih dobili od nas za koncert na obali. Kakorkoli že, takrat smo dvignili cel Cankarjev dom na noge, pa ne zato, ker bi bili takšni virtuozi pač pa zato, ker sem zaigral našo Zdravico in sem namignil občinstvu, da je ob himni treba vstati. Vstali so vsi, celo Štefka, Milan pa ne, ker predsednik pač ne more vstati na vsako pesem, ki ima tak naslov.

Martin Krpan - To ni političen song (Od višine se zvrti, 1986)

Mef: Vlado Kreslin je to pesem seveda posnel še z Martinom Krpanom za album Od višine se zvrti. Ampak poznava se že od veliko prej, še iz časov skupine Horizont v ankaranskem študentskem naselju in njihove uspešnice Te igre bo konec. Vlado je bil od vedno pevec, takšen, ki mu zavidaš glas kot Rogerju Chapmanu od Family s katerim sta si tudi vedno bolj podobna na pogled. V tistih letih začetkov našega bivanja v Izoli so bili, on, Zoran in Jani naši redni r'n'r gosti, Vlada pa so si izolski ribiči zapomnili po jutranjem koncertu v njihovem prednamorjeodhodnem bifeju, kjer je ob šestih zjutraj na šanku prepeval uspešnice San Rema.

Ana Pupedan & Jani Kovačič - Kanibali (Besne pesmi, 2017)

Mef: Ob Janiju Kovačiču, ki je doslej posnel že toliko glasbe, da res ne vem, kaj od tega bi izbral, sem se odločil za pesem Kanibali z albuma Besne pesmi, ki ga je posnel skupaj z mojimi pivškimi prijatelji, ki pa sem jih vendarle spoznal eno obdobje rock'n'rolla kasneje. Zdi se mi, da sem organiziral enega prvih Janijevih pravih koncertov, zagotovo pa prvega v tem delu Slovenije. Takrat nas je v hipu osvojil s Škofljico, Žaretom lepotcem, Revolucijo in kasneje z Delam pa s Črno muco in izvrstnimi predelavami Tom Waitsa in tako iz leta v leto do danes. Če ni medtem posnel že nekaj novega. Jani je ustvarjalec, ki bi ga bilo treba zaščititi kot kulturni spomenik državnega pomena ali mu vsaj podeliti Prešernovo nagrado. 

Matej Krajnc: recenzija plošče Besne pesmi (Odzven)
 

Andrej Trobentar - Val za valom (Dar, 2014)

Mef: Andrej živi nekje v Baški grapi in ga nisem srečal že tako dolgo, da bi ga že moral pozabiti. Pa ga ne, ker je Andrej tako pristen, naraven človek, da se ti zaredi v vsako celico, bolj kot koronavirus. Srečal sem ga na nekdanji FSPN, kjer je najpreh hvalil moje taborniške pesmi, potem pa mi je, na moje prigovarjanje dal takšno lekcijo iz igranja kitare in petja, da sem šel za mesec dni v kulturniški molk. Občudoval sem ga že kot pevca Na lepem prijazni in kasneje, ko je tudi sam posnel nekaj stvari. Med drugim izjemno pesem Pigeon v duetu s Tinkaro Kovač. Tudi z nami je nastopal nekaj časa in vsakič je bilo doživetje, ker nikoli nisi vedel, kaj se bo zgodilo. A je bilo vedno lepo in vredno spomina. Val za valom je pesem z njegovega čudovitega albuma Dar, ki je izšel leta 2014 in na katerem se sliši, kako se tam na tistem njegovem hribu pogovarja s kačami in smrekami.

Matej Krajnc: recenzija plošče Dar (Odzven)
 

Avtomobili - Skozi leta (Skozi leta, 1994)

Mef: Avtomobili so bili naši sopotniki v novovalovski zgodbi. Pravzaprav smo bili mi, Deseti brat, njihovi sopotniki, saj so bili Avtomobili vsejugoslovanski, mi pa komaj polslovenski bend. Tako smo tudi večkrat nastopali na istih prizoriščih in hočeš nočeš postali prijatelji in ostali do danes. Njihova dva jugoslovanska albuma sta bila za nas učbenika, osamosvojiteljski pa na začetku kar malo skeptični, potem pa iz albuma v album boljši in mislim, da pri nas ni benda, ki bi enako izvrstno zvenel na odru Cankarjevega doma ali v bifeju pri Kralju. Njihovo muziciranje je pošteno in za vedno zapisano v zgodovino slovenskega rocka in popa. Lahko bi izbral Dali je ovo kraj iz prvega albuma, ali pa Sama ali Ljubezen ne stanuje tu. Pa sem izbral to, ki nas na nek način spomni, da smo se imeli lepo in se imamo še danes. Vsemu navkljub.

Iz uredništva: 
Drago Mislej - Mef
je ena ključnih novovalovskih figur, slavni kantavtor, pa tudi eden izmed ultimativnih tekstopiscev hitov za druge izvajalce. Če vemo ali pa tudi ne, vsi poznamo nebroj njegovih rim na izust. Glede zgornjega izbora pravi, da upa, da ne bodo jezni nekdanji Prizma, Bazar, Halo, Karamela, Faraoni, Boomerang, Slavko Ivančič, Tulijo, Tinkara, Lara,, Anika, Perči, Goga, Iztok in še mnogi drugi, ki jih nima le v mislih ampak tudi na nosilcih zvoka in si jih vsake toliko tudi zavrti ...

Mef in Narodnoosvobodilni Bend - Najboljša leta (Najboljša leta, 2013)