20.10.2021

Iz moje poslušalnice: Goran Bojčevski

Klarinetist in skladatelj Goran Bojčevski je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na avtorjeve balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe.

SIGIC

Goran Bojčevski
Foto: Anton Zalokar

Siddharta - Ledena (Infra, 2015)

Goran: Tomijev vokal resnično ponazarja trpljenje, je zelo iskren, meni zelo prepričljiv in dodelan. Aranžma izredno dobro podpira glasbo in tekst, je večplasten, dovolj temačen in nas mojstrsko sprehaja z ene v drugo sobo, kjer so različna dogajanja. Spomnim se tudi njihovega koncerta na Bežigrajskem stadionu, to je bilo moje prvo leto v Sloveniji, tako da imam zelo lepe spomine in rad poslušam tako kvaliteten rock. Zaslužijo si svetovno kariero, prepričan sem, da bi ta band lahko deloval tudi v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike ter bil znan po celemu svetu.

Jaša Lorenčič: recenzija albuma Infra (Odzven)


Iztok Mlakar - Žena al flaša (Romance brez krjance, 2008)

Goran: Tu je g. Mlakar že vse povedal, enostavno tako resnično, življenjsko, iskreno, ljudsko, veselo ter vedno aktualno :).


Mi2 - Sladka kot med (Rokenrol, 2010)

Goran: Besedilo mi je tako življenjsko ter pripovedno.


Lara Love & Sky (2021)

Goran: Pesem ima super drive, vokala se zelo ujemata, vrne me v lepe pretekle čase, ko se je delala vrhunska glasba po celem svetu. Top produkcija, bravo! Zame je Jani Hace več kot izjemen glasbenik z najlepšimi basovskimi zgodbami, z vrhunskimi idejami. Je Človek, ki veliko daje slovenski glasbi, zato se vedno veselim, ko kaj novega objavi.


Vlado Kreslin in Mali Bogovi ‎ - Nekega jutra, ko se zdani (Nekega jutra, ko se zdani, 1994)

Goran: Pri Vladotu mi je najbolj všeč melanholija, iskrenost in prekmurske meglice. Ko zaprem oči občutim severnjaško, celo nordijsko mističnost, hkrati pa tista pravo balkansko melanholijo, ki me popelje tudi na jug, od koder prihajam.


Vita Mavrič - Ljubezen moja (Nokturno žlahtnih duš, 2020)

Goran: Tukaj je Vitin vokal tako iskren, tako senzibilen in hkrati podprt z izjemnim minimalističnim aranžmajem, ob poslušanju dobim kar kurjo kožo. Zelo uživam ob poslušanju te pesmi, zelo všeč so mi tudi ostale pesmi na albumu.

Matej Krajnc: recenzija albuma Nokturno žlahtnih duš (Odzven)


Iz uredništva:

V Celju živeči makedonsko - slovenski glasbenik Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Kritiki ga uvrščajo med najboljše klarinetiste sveta. Je tudi skladatelj, glasbo ustvarja za filme, reklame, balet, napisal pa je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo v sodelovanju s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tudi posnel.

V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na različnih univerzah po svetu, še posebej na salzburškem Mozarteumu. Njegova skladba Nostalgie je leta 2017 po premieri v Salzburgu doživela še krstno uprizoritev v Združenih državah Amerike, pod taktirko znamenitega Glenna Price-a. Z baletom Derviš in Smrt je letos napolnil dvorano Lisinski v Zagrebu.

Je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na njegove balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe. Nadvse uspešno in odmevno ga je predstavil pred polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Poleti 2018 je razprodal vse festivale po Evropi, od Ljubljane, Dunaja in Ohrida. Je tudi prejemnik bronastega grba Mestne občine Celje za izjemne dosežke za leto 2018.

Goran Bojčevski & Vlatko Stefanovski - Istanbul 


Goran Bojčevski - The Game of Thrones