22.11.2021

Iz moje poslušalnice: Jure Lesar

Jure Lesar je kantavtor mlajše generacije, ki je nase opozoril že s predhodnim delovanjem v priljubljeni rockovski skupini Eskobars.

SIGIC

Jure Lesar
Foto: Janez Volmajer

Zmellkow - Kaj nam fali (2020)

Jure: Zmelkoow so mi zmeraj bili en ljubših bendov, ker ti dajo občutek da bo vse v redu in da se nimaš kaj za sekirat. Ta pesem zelo stoji v tem obdobju in všeč mi je da Zmelkow kljub sporočilu, ki je v tej pesmi dajo njihov značilni humor.


Vlado Kreslin - Kaj naj ti prinesem draga (Kaj naj ti prinesem draga, 2019)

Jure: Všeč so mi v pesmi vprašanja, ki dobijo svoj odgovor. Vedno ko pride del "Nikar mi ne nosi le srce prinesi nepokvarjeno nazaj" se mi naježi koža po celem telesu.

Gregor Bauman: recenzija albuma Kaj naj ti prinesem draga (Odzven)


Srce - Gvendolina, kdo je bil? (1972)

Jure: Mogoče mi je to najljubši rock komad v slovenskem jeziku. Ima tekst, ritem, udarne kitare, da ne govorimo o Benču, ki mi je vokalist št. 1.


Teo Collori in Momento Cigano - Luna (Hot Club Piran, 2015)

Jure: Malo je skupin, ki imajo na kupu toliko vrhunskih glasbenikov poleg tega da na vsakem albumu se najdejo mojstrovine, katere prispeva vsak član. Za vse tiste, ki imajo radi dobro instrumentalno glasbo zelo priporočam, da grejo na njihov koncert.


MRFY - Prjatučki (Prjatučki - Kdo Bo Rešil Svet, 2021)

Jure: Pozitiven komad, ki ga rad slišim po radiu. Je en žarek v tem obdobju negotovosti. Tega rabimo čim več.


Iz uredništva:

Jure Lesar se z glasbo poklicno ukvarja že vrsto let. Za seboj ima dva albuma s svojo ex skupino Eskobars (Eskobars in Ni dovolj), na katerih je avtor glasbe in besedil, pevec in kitarist. Po razpadu skupine je ustvarjal pesmi, iz katerih je kasneje nastal njegov prvi samostojni album Zemljin sin (2018). V začetku marca letošnjega leta izdal drugi samostojni album  z naslovom Je kaj novega. Jure nadaljuje izročilo slovenskih poetov, kot so Brecelj, Mežek, Šifrer, Domicelj, Smode, Smolar in Mlakar, čeravno pravi, da mu je še najbližji Kreslin.

Jure Lesar - Malo po malo (Je kaj novega, 2021)


Jaša Lorenčič: recenzija albuma Je kaj novega (Odzven)