26.03.2024

SONICA 2024: Jaar in drugi vrhunci sodobne elektronske, ambientalne in eksperimentalne glasbe

16. edicija festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA se bo na različnih lokacijah v Ljubljani odvila med 18. in 20. aprilom 2024.

Press info

Sonica 2024

Tema festivala SONICA 2024 je Glocalisation (oziroma »glokalizacija«), ki predstavlja logično nadaljevanje lanskoletne teme Translocal Underground. Izraz, ki predstavlja jezikovni hibrid med globalizacijo in lokalizacijo, osvetljuje napetosti med neusmiljenimi silami globalizacije in lokalnimi identitetami, prepričanji in tradicijami, predvsem na področju sodobne elektronske in eksperimentalne glasbene ustvarjalnosti. Letošnji program vključuje usvarjalke in ustvarjalce, ki v svoji praksi stavijo na hiperspecifične estetike, ki izhajajo iz lokalnih in regionalnih senzibilnosti ter tako kljubujejo globalni kulturni uravnilovki.

Letošnja edicija prinaša štiri konceptualno zaokrožene dogodke.

Na otvoritvenem večeru v Cukrarni se bo z avdiovizualnim spektaklom ‘Jbal Rrsas’ predstavila ambasadorka sodobne arabske elektronike, tunizijska producentka in glasbenica Deena Abdelwahed. Osrednji koncert v Kinu Šiška prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara, enega največjih imen avtorske elektronske glasbe 21. stoletja. Klubski dogodek v Channel Zeru obeta plesno vročico z didžejema re:ni in Lakso, predstavnikoma sodobne britanske techno/bass psihedelije. Za zaključek v velikem slogu in omamno masažo vseh čutil pa bo v Klubu CD poskrbel zastavonoša sodobne ambientalne glasbe, kenijski producent in zvočni umetnik KMRU.

Festival SONICA prinaša tudi nastope cenjenega vietnamskega eksperimentalnega kolektiva Rắn Cạp Đuôi, premiero novega albuma domačega multiinstrumentalista Iztoka Korena, slovenski debi poljske eksperimentalne skladateljice Martyne Baste, nastopa italijanskega zvočnega maga Nicole Rattija in francoskega transžanrskega fenomena NZE NZE ter vratolomne klubske selekcije srbskega mojstra SAUD-a in domačega talenta Fujite Pinnacla.

Organizatorji posebej izpostavljajo tudi premiero SONICA rezidence 2024, predstavitev novega skupnega projekta ameriške skladateljice Bridget Ferrill ter slovenske harfistke rouge-ah in vizualne umetnice Pixel Bambi. Pričakujte kompleksno, a igrivo avdiovizualno pustolovščino med hipervizualizacijami, eksperimentalno elektroniko, razširjenimi zvoki, ambientalnimi harmonijami, dekonstruiranim popom in hrupom.

Ne zamudite tudi spremljevalnega programa SONICE 2024.

V sklopu SONICA pred-dogodka e bo odvilo tudi na odprtje razstave špansko-katalonskega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade, ki bo v petek, 29. marca, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM).

Zvočna delavnica z Nicolásom Jaarom @ SONICA 2024

Opozarjajo na enkratno priložnost za sodelovanje na zvočni delavnici z Nicolásom Jaarom! Na 4-dnevni zvočni delavnici, ki je posvečena ambicioznim ustvarjalkam in ustvarjalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana, bo Jaar z udeleženci delil svoje bogato znanje in izkušnje na področju avdio produkcije. Delavnica je namenjena udeležencem, ki že imajo predhodno znanje o orodjih za urejanje zvoka. Uporabljena bo programska oprema Ableton Live, pouk pa bo oblikovan glede na interese in potrebe učencev.

Program:

Petek 29. marec 2024 ob 20. uri, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) - Ljubljana
Marc Vilanova Cascade (A/V instalacija)

Ponedeljek - petek, 15.–18. april 2024, CUK Kino Šiška - Ljubljana
SONICA 2024 - Zvočna delavnica z Nicolásom Jaarom

Četrtek 18. april 2024 ob 20. uri, Cukrarna - Ljubljana
Deena Abdelwahed 'Jbal Rrsas' A/V Live / Martyna Basta / Nicola Ratti

Petek, 19. april 2024 ob 21. uri, CUK Kino Šiška - Ljubljana
Jaar / Rắn Cạp Đuôi Collective / Iztok Koren

Petek, 19. april 2024 ob 21. uri, Channel Zero - Ljubljana
re:ni b2b Laksa / SAUD / Fujita Pinnacle

Sobota, 20. april 2024, Cankarjev dom - Ljubljano
KMRU / NZE NZE / Bridget Ferrill / rouge-ah & Pixel Bambi