14.04.2016

Srebrni abonma Cankarjevega doma (2015/ 2016)

Ob zaključku komornega cikla Srebrni abonma 2015/ 2016 bosta nastopila violončelist Torleif Thedéen in pianist Roland Pöntinen.

Press info

Srebrni abonma Cankarjevega doma (2015/ 2016)

Slovenska filharmonija

Srebrni abonma Cankarjevega doma (2015/ 2016)

18. maj – 30. maj 2016

18. maj – 30. maj ob 19:30
Torleif Thedéen, violončelo & Roland Pöntinen, klavir
Sonata treh obdobij

Program
Ludwig van Beethoven, Sonata za violončelo in klavir v D-duru, op. 102 št. 2
Alfred Schnittke, Sonata za violončelo in klavir št. 1
*
Edvard Grieg, Sonata za violončelo in klavir v a-molu, op. 36

Eden najbolj cenjenih skandinavskih violončelistov Torleif Thedéen si je prodor na svetovne glasbene odre utrl leta 1985 z zmagami na treh prestižnih tekmovanjih (Hammer-Rostropovič, Pablo Casals in tribuna Evropske zveze radijskih postaj). Od tedaj nastopa s priznanimi orkestri (npr. Londonsko filharmonijo, Berlinskim simfoničnim orkestrom, Dunajskimi simfoniki) ter sodeluje s svetovno znanimi dirigenti, kot so Esa-Pekka Salonen, Franz Welser-Möst, Genadij Roždestvenski in drugi. Torleif Théeden je izjemno predan komorni glasbi ter pogosto nastopa v različnih komornih sestavih na festivalih, npr. v Verbierju, Schleswig-Holsteinu in finskem Kuhmu. Za svoje odmevne recitale je prejel odlične kritike, posebno pozornost pa so vzbudili tudi njegovi posnetki. Posnetek Šostakovičevih koncertov je dobil nagrado MIDEM na festivalu v Cannesu 1995, izvedba Bachovih šestih suit je po uredniškem izboru revije BBC Music Magazine leta 2000 postala plošča meseca. Briljantni švedski glasbenik je od 1992 profesor violončela na Kraljevem konservatoriju v Köbenhavnu, od 1996 poučuje tudi na Glasbenem inštitutu Edsberg v Stockholmu.

Prvo gostovanje v Ljubljani je Torleif Théeden zasnoval na temo sonate v treh različnih podobah in slogih. Njegov partner bo švedski pianist Roland Pöntinen, s katerim sta posnela odmeven album Schnittkejevih del za violončelo in klavir. Koncert odpira zadnja Beethovnova sonata za violončelo z znamenitim osrednjim stavkom cantabile, zaključuje Griegova epska umetnina – edina mojstrova sonata za violončelo – v središče pa je postavljena ekspresivna prva Schnittkejeva sonata, skladateljev poklon Šostakoviču.

28, 24, 14* €

* Z zvezdico so označene cene vstopnic s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.  Starejši od 65 let in upokojenci lahko ob nakupu v Informacijskem središču CD uveljavljajo 5-odstotni popust tudi na druge kategorije sedežev.

Več o abonmaju ter nakupu vstopnic