26.07.2022

Tartini festival 2022

Leta 2022 obeležujemo 330. obletnico rojstva slavnega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine.

Press info

Tartini

 

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.

V ta namen med 27. avgustom in 9. septembrom pripravljajo poseben program. K sodelovanju so organizatorji povabili izjemne, vrhunske evropske violiniste, ki nastopajo v različnih zasedbah. Posebej veličastno bo tudi zato, ker bo na festivalu zazvenela tudi originalna Tartinijeva violina, ki jo hrani Pomorski muzej v Piranu. Koncerti Tartini festivala bodo tudi tokrat potekali v zgodovinskem ambientu Pirana in Kopra, s čimer obiskovalcem omogočajo tudi doživetje naše bogate arhitekturne dediščine.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski glasbeniki. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsem, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

Tradicionalno bosta na festivalu nastopila orkester I Solisti veneti in festivalski ansambel Il Terzo Suono. Gostili bodo svetovno znane glasbenike kot sta violinista Fabio Biondi in Erich Höbarth, violončelist Christophe Coin in druge.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo 27. avgusta, bo pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle nastopil svetovno znani orkester I Solisti Veneti. Na koncertu z naslovom »Od Tartinija do Schönberga« bo med drugim zazvenela tudi Tartinijeva Simfonia za godala v G – duru.

29. avgusta bo na baročni violini zaigral Matthieu Camilleri. Celoten koncert z naslovom Samoten senčni gozd bo posvečen Tartinijevim sonatam in improvizacijam na teme Tartinijevih skladb.
30. avgusta nam bosta prepevala tenorist Aco Bišćević in altistka Saška Kolarič, ki bosta izvedla skladbe 18. in prve polovice 19. stoletja. Nastopila bosta z deli Schuberta, Mozarta, Pollinija, Donizettija in Bellinija.
31. avgusta lahko pričakujemo vrhunec letošnjega Tartini festivala, saj v Piran prihaja violinist Fabio Biondi, eden najpomembnejših in najvplivnejših violinistov, ki bo kot solist zaigral skupaj z orkestrom Lorenzo da Ponte, ki združuje najboljše glasbenike srednjeevropskega prostora, ki prihajajo iz vrst ansambla Concentus Musicus Wien, Dunajskih filharmonikov, Züriške opere, Budimpeškega simfoničnega orkestra in drugih vrhunskih ansamblov.
Tudi koncert 1. septembra v izvedbi Ansambla Frequenze Diverse, z naslovom TARTINI MON AMOUR! bo v celoti posvečen Tartinijevim skladbam. Proučevalec Tartinijeve glasbe Tommaso Luison bo nastopil na baročni violini, Willem Peerik na čembalu.
2. 9. bosta v Pretorski palači v Kopru, na koncertu Tartini junior, nastopila mlada nadarjena glasbenika, violinist Nikola Pajanović in violončelist Peter Kaiser, ki bosta zaigrala dela Tartinija in Paganinija.
3. 9. bo Tartini festival ponovno obiskal prejemnik številnih nagrad, pianist Andrea Rucli. Z delom Franza Schuberta bo nastopil skupaj z baritonistom Larsom Grünwoldtom, ki redno sodeluje s svetovno znanimi simfoničnimi orkestri.
Festivalski Ansambel Il Terzo Suono bo 4. 9. nastopil v zasedbi, Jasna Nadles, flavta traverso, Werner Neuberger, violina, Milan Vrsajkov, violončelo in Elen Braslavsky, čembalo. Koncert bo v celoti posvečen baročni glasbi. Izvajali bodo sonate Tartinija, Corellija in Vivaldija ter zaigrali enega od Vivaldijevih koncertov za flavto, violino in violončelo.
5. 9. se Tartini festival zopet seli v Koper. Na koncertu Tartini junior bosta nastopila violinist Domen Lorenz in violončelist Bernardo Brizani. Na koncertu bodo zazveneli Tartini, Bach, Haydn in Händel.
7. in 9. 9. bo na Tartini festivalu gostoval Ansambel 1756. Prvi večer bodo izvajali skladbe Giussepeja Tartinija in Wolfganga Amadeusa Mozarta. Kot solista bosta nastopila Erich Höbarth na violini in Christophe Coin na violončelu. Erich Höbarth je bil član legendarnega Vegh kvarteta, nato koncertni mojster Dunajskega simfoničnega orkestra. Christophe Coin pa velja za enega največjih baročnih glasbenikov današnjega časa.
Na zaključnem koncertu letošnjega Tartini festivala bo Ansambel 1756 nastopil v zasedbi Gianpiero Zanocco in Iveta Schwartz na violini ter Konstantin Hiller na čembalu. Slišali bomo Tartinijevo in Vivaldijevo triosonato.

Podrobnosti o programu najdete na http://www.tartinifestival.org/Koncerti