18.08.2016

Tartini festival

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju in poteka vsako leto avgusta in septembra že od leta 2002.

Tanja Benedik

Il Terzo Suono
Foto: Nada Žgank

Poleg Tartinijevih del lahko na koncertih prisluhnemo tudi delom drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter delom sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Festival je zasnovan kot sklop treh ločenih skupin festivalskih dogodkov, ki se med seboj precej razlikujejo po vsebini, obliki in ciljnih skupinah, katerim so namenjene. Vsem pa je skupna osrednja rdeča nit, to je glasba in lik Tartinija.

Prvo skupino dogodkov označuje zlati Tartini festival, to so koncertni večeri, namenjeni zahtevnejšim ljubiteljem kakovostne klasične glasbe.

V letu 2005 je bil oblikovan festivalski ansambel Il Terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov: Milan Vrsajkov na violončelu, violinista Lavard Skou-Larsen in Werner Neugebauer, Claudia Hofert na violi in kontrabasist Vilmos Buza, vsako leto pa se ansamblu pridružijo tudi slovenski poustvarjalci, ki na ta način dobijo priložnost koncertiranja na področju, ki si v Sloveniji še pionirsko utira pot.

Druga skupina dogodkov je Tartini pod zvezdami, sklop koncertov na prostem, ki združuje mlade slovenske priznane umetnike na neobičajnih lokacijah, kot so npr. trgi v Piranu ali ključne turistične točke na prostem. Ta del festivalskega dogajanja je namenjen popularizaciji Tartinija in klasične glasbe v splošni javnosti in je prav gotovo zanimiv tudi za mlajše poslušalce. V preteklih letih je bil tako vsako leto izveden koncert na Trgu 1. maja.

Tretja skupina dogodkov so dnevi odprtih vrat, kjer je slušateljem slovenskih glasbenih ustanov (Akademija za glasbo, Konservatoriji za glasbo v Mariboru, Kopru in Ljubljani) omogočen obisk vaj vrhunskih solistov, pogovor z njimi in tudi krajši mojstrski tečaji in prav zato se imenuje Tartini festival mladih.

Program:

2. avgust 2016, Tartinijev trg, Piran ob 21.00
I Solisti Veneti & Claudio Scimone

20. avgust 2016, Cerkev sv. Jurija, Piran ob 20.30
Ansambel Il terzo suono

25. avgust 2016, Minoritski samostan v Piranu ob 20.30
Tartinijev kaleidoskop (Mojca Gal - violina v stari menzuri, Bruno Hurtado Gonsalvez - viola da gamba, Sam Chapman - teorba in baročna kitara)

27. avgust 2016, Minoritski samostan v Piranu ob 20.30
Stainer trio (Vesna Stanković – violina, Marianne Bruckner – violončelo, Tina Žerdin – harfa

1. september 2016, Minoritski samostan v Piranu ob 20.00
Tartini in sodobniki (David Plantier - baročna violina, Annabelle Luis - baročno violončelo)

3. september 2016, Tartinijeva hiša ob 20.00
Massimo Mercelli & Corrado de Bernart

4. september 2016, Atrij Pretorske palače ob 19.00
Tartini Junior (Maja Horvat – violina, Ema Grčman – violončelo)

5. september 2016, Tartinijeva hiša ob 20.00
Hugues Leclère – klavir


Mojstrski tečaji

24. avgust 2016, Tartinijeva hiša
Mojca Gal – historični ples

2. september 2016, Tartinijeva hiša
David Plantier – baročna violina

19. december 2016, Fakulteta za turistične študije – Turistica
Andy Eagle – delavnica kulturnega managementa


Več informacij in nakup vstopnic: TUKAJ