20.08.2019

V Izoli muzicira preko 110 mladih godbenikov

Do 24. avgusta mlade godbenice in godbeniki nabirajo nova znanja na 39. poletnem taboru Musica creativa v Izoli.

Press info

V Izoli muzicira preko 110 mladih godbenikov

Mladi udeleženci pod vodstvom priznanih mentorjev izpopolnjujejo svoje glasbeno znanje in ustvarjalnost.  Ob koncu tabora, ki ga organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb, se bodo glasbeniki predstavili na dveh koncertih. Prvi bo na Manziolijevem trgu v Izoli v petek, 23. avgusta 2019, ob 19. uri, ko bodo mladi godbeniki popestrili dogajanje ob ribiškem prazniku. Naslednji večer, v soboto, 24. avgusta 2019, ob 18. uri, pa sledi zaključni koncert tabora, ki se bo odvil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Tri izmed skladb, izvedenih na koncertih, bodo doživele svetovno premiero, vstop na prireditve pa je prost.

Udeleženci tabora sodelujejo na individualnih delavnicah z izbranimi mentorji po posameznih inštrumentih, skupaj pa v orkestrih in v komornih skupinah. Na letošnji Musici creativi delujeta dva pihalna orkestra, Slovenski mladinski pihalni orkester, ki mu dirigira Gašper Salobir in Mladinski pihalni orkester Musica creativa, ki mu dirigira Matjaž Meden. Sestavljena sta iz mladih glasbenic in glasbenikov med devetim in devetindvajsetim letom, udeležencev izobraževanja Musica creativa pod vodstvom visoko usposobljenih akademskih glasbenikov. Do sedaj so orkestrom že dirigirali Alojz Zupan, Jože Hribovšek, Simon Robinson, Miro Saje, Jan Cober, Boštjan Dimnik, Gregor Kovačič, Mitja Dragolič, Marjan Grdadolnik in drugi.

Tradicija taborov, ki jih JSKD in Zveza slovenskih godb organizirata za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj je bil prvi že leta 1979 v Ljutomeru. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih mentorjih iz Slovenije in tujine in možnost delovanja na področju godbeništva na višji ravni.

Musica Creativa je postala nepogrešljiv del godbeniške dejavnosti tako za mlade glasbenike kot poslušalce, saj ponuja možnost spoznavanja razvoja svetovnega godbeništva. V  Sloveniji je godbeništvo dobro razvito, godbe so pri svojem delu vsestranske, usmerjene v različne glasbene zvrsti, tako igrajo tradicionalne marše, koračnice, pa tudi moderne skladbe in priredbe filmske glasbe. Poleg tega obstajajo tudi simfonična dela, ki so ali prirejena ali pa napisana izrecno za pihalni orkester. Vse to je možno zaradi posebnega zvočnega učinka godb, saj pihala in trobila ustvarjajo bleščeč zvok in so zmožna prilagajanja vsem slogom in »koncertnim« prostorom. Za godbe vsako leto po vsem  svetu in tudi v Sloveniji nastajajo nove in nove skladbe, v katerih skladatelji iščejo zvočne in pedagoške pristope pri glasbenem izobraževanju mladih.

Kot mentor Musice creative bo s svojo kreativnostjo letos sodeloval tudi Dejan Krajnc, klarinetist in član Poskočnih muzikantov, ki je kot otrok začel svojo glasbeno pot v Laški pihalni godbi in se tudi redno udeleževal godbenih taborov.

Na koncertu bodo mladi glasbeniki izvedli dela, ki so jih napisali Tomaž Habe, James Curnow, Elton John, John Higgins, Vinko Štrucl, Marjan Kozina, Ladislav Leško, Vladimir Mustajbašić, Rui Rodrigues, Giuseppe Verdi, Franco Cesarini, Tilen Slakan in Peter Tovornik. Tri izmed skladb bodo na koncertih doživele svetovno premiero.