08.05.2020

Iz moje poslušalnice: Katarina Habe

Izbor skladb Katarine Habe sploh ni presenetljiv. V ožji družini ima namreč odlične skladatelje. Zato deli tisto, kar nagovarja njeno trenutno razpoloženje s svojo sporočilnostjo. In še to - večinoma so skladatelji in tekstopisci postavljeni v ozadje, za izvajalce, tu pa glasba  zaživi v sinergiji skladatelja, pisca besedil in izvajalca.

SIGIC

Katarina Habe
Foto: 2Lindens Photography

Tomaž Habe - Popotnik

Katarina: Skladba me spravlja v dobro voljo in predstavljam si, kako potujem po naši čudoviti Sloveniji. Ker že malo pogrešam potovanja, mi ta Popotnik buri domišljijo, kam vse bi šla:) Moj oče je mojster glasbenih preoblek slovenskih ljudskih, tako da mi je všeč, kako se v tej skladbi pojavljajo glasbeni motivi različnih slovenskih pokrajin. Skladbo izvaja  Pihalni orkester Musica Creativa pod vodstvom Mitje Dragoliča

Jani Golob, bes. Dušan Velkavrh -  Slovenija, moja dežela

Katarina: Ta skladba v meni vzbuja ljubezen do naše male pravljične dežele z osupljivo naravo. Jaz se nikoli ne preobjem lepote, ki me obdaja in globoko hvaležna sem, da lahko živim v tako lepi deželi - ta skladba pa s svojo glasbo, besedilom in vizualno podobo prikliče vse to v srce.

Rok Golob - Song of the 4 Colours

Katarina: Če bi morala izbrati najljubšega in najbolj žanrsko razgibanega komponista, bi izbrala njega. Občudujem njegovo glasbeno globino in hkrati širino - vedno se tako lahkotno sprehaja skozi različne glasbene žanre in skozi svojo glasbo prenaša močna sporočila. To skladbo pa sem izbrala, ker znotraj njih del Yellow pooseblja veselje in začnem zraven kar poplesavati. Pa še izvaja jo skupina vrhunskih vokalnih pozitivčkov – Perpetuum Jazzile.

Žiga Pirnat - Šesti Čut

Katarina: Ta skladba ima v sebi takšno neverjetno moč, da premika. To je tisto, ko rečem v glasbi, da pride do popolne sinhronizacije besedila, glasbe in izvedbe - takrat pride do preboja, ko te glasba ponese k sebi in hkrati poveže s stvarstvom. Čudovito. In čudovita Eva Hren.

Rok Golob, bes. Štefan Miljević - Tisoč

Katarina: To skladbo sem pa izbrala, ker, kadarkoli jo slišim, me spravi v optistično razpoloženje. Tako zelo mi je všeč, da smo jo v repertoar uvrstile tudi s Katrinas. Ne moreš kaj, da ne bi zaćel prepevati ob  refrenu: Jeije, najlepša pesem življenje je v izvedbi Jadranke Juras in revijskega orkestra RTV Slovenija.

Iz uredništva:

Katarina Habe je doktorica psihologije, ki svoje znanstvenoraziskovalno in strokovno delo usmerja na področje razvoja strategij uspešnega nastopanja (motivacija, samospoštovanje, obvladovanje stresa, pozornost in spomin), s poudarkom na obvladovanju treme in razvoja kreativnega mišljenja. V svojem doktorskem delu se je posvetila raziskovanju vpliva glasbe na kognitivno funkcioniranje, kar je trenutno še vedno njena poglavitna znanstveno-raziskovalna okupacija. Pri svojem delu združuje analitični um psihologinje in intuitivni um glasbenice, saj že vrsto let uspešno deluje na obeh področjih. Zato tudi izbrana zadnja skladba: »Juhu, ena mojih ljubših hvalnic življenja! Rok Golob, bes. Tone Pavček - Dober dan življenje v izvedbi mojih Katrinas in Tinkare Kovač.«