08.09.2021

Iz moje poslušalnice: Pavel Dolenc

Danes poslušamo izbor skladb skladatelja, pedagoga, zborovodje in producenta Pavla Dolenca.

SIGIC

Pavel Dolenc
Foto: osebni arhiv

Marko Mihevc: Equi (Orkester SF, dir. Uroš Lajovic, 2013)

Pavel: Marko Mihevc je prvi na področju simfonične pesnitve v slovenski glasbeni literaturi in zato sem izbral njegovo verjetno najboljšo skladbo Equi (Konji) za simfonični orkester. Tu prikaže vso paleto širokega orkestrskega zvoka, odlično poznavanje  (post)modernih kompozicijskih tehnik, zanimivo, ritmično prepletanje konsistentnih linij -  melodij, bogatih harmonij in zanimivih gradacij s katerimi pričara programskost glasbe oz. zgodbo na besedilo Mateja Mihevca (1988).

Maja Keuc & Nuška Drašček: Lipa zelenela je (prir. Rok Golob)

Pavel: Priredba kolega vsestranskega glasbenika Roka Goloba me je navdušila, ker je znal preplesti preposto ponarodelo pesem M. Vilharja z domiselno orkestrsko priredbo in poudarjeno ritmiko v rok maniri. Dve odlični pevki N. Drašček in M. Keuc dodata še dodatno vrednost odlični priredbi in izvedbi.

Perpetuum jazzile: Pastirče mlado in milo (B Side/Both Sides, 2016)

Pavel: Ganljiva ljudska melodija z odličnim aranžmajem in vrhunsko izvedbo te popelje v svet vokalnega etno džeza.
Tanja Benedik: Do kod segajo zvezde (Odzven)

Uroš Krek: Symphony for strings (Simfonični orkester RTVL, dir. Samo Hubad, 1976)

Pavel: Odlično delo našega najbolj izvajanega skladatelja v tujini s svojim modernim zvokom v neoklasicistično-ekspresionistični maniri, kompleksni zgradbi ter izdelanem zvoku godalnega orkestra z gosto polifonijo navdušuje še danes.

Damijan Močnik: Zarja

Pavel: Odlična priredba D. Močnika v izvedbi vrhunskega zbora Latvijske glasbene akademije me je očarala na koncertu v Ljubljani aprila 2019 pred mednarodno Našo pesmijo. Tako uglašenega zbora z izjemnim dirigentom Janisem Ozolsom že dolgo nisem slišal.

Iz uredništva:

Pavel Dolenc izhaja iz Poljanske doline. Po končani Gimnaziji in Orglarski šoli v Ljubljani je študiral glasbeno pedagogiko na akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je l. 1995 diplomiral. Študiral je tudi solopetje pri prof. M. Trčku na SGBŠ, ki ga je zaključil l. 1999. Prepeval je v več zborih( AVE, APZ T. Tomšič, Kom. zbor RTVSLO...). Želja po ustvarjanju in novem znanju ga je vodila na študij kompozicije, kjer je l. 2008 z odliko diplomiral pod mentorskim vodstvom red. prof. Pavla Mihelčiča. Piše predvsem zborovsko in komorno glasbo, ki so jo izvajali predvsem v Sloveniji (Orkester (Sl. filharmonije, godalni ork. Slov. filharmonije, pihalni orkester AG, APZ Tone Tomšič, razne komorne skupine, različni slovenski zbori...).Veliko tudi prireja in se ukvarja z pedagoškim, zborovodskim in producentskim delom. Z Javorskimi pevci je l. 2006 izdal tudi zgoščenko z ljudskimi pesmimi. L.2018 pa je izšla avtorska zgoščenka Rapsodične muze z njegovimi komornimi skladbami. Živi in deluje v Škofji Loki.