17.06.2020

Iz moje poslušalnice: Damijan Močnik

Danes glasbo za poslušalnico prispeva skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik.

SIGIC

Damijan Močnik

Jože Privšek - Križanke (1973)

Damijan: Ko sem bil še majhen mulc in smo z družino ob večerih včasih gledali televizijo, sem bil vedno navdušen, ko je v marsikateri oddaji sodeloval Big Band RTV Ljubljana pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška. Ni bilo nič nenavadnega, če so v isti oddaji nastopali Avseniki in Big Band s Privškom. Danes, če gledaš TV Slovenija, ne moreš ugotoviti, da imajo tudi Big Band, ker ga ob običajnih urah ne zaslediš – kakšno osiromašenje sporeda. Kasneje sem odkrival, da je bil Privšek tudi mojster obširnejših in kompleksnejših kompozicij. Ena od jih je Križanke.

Thomas Jennefelt - Noviori Anni

Damijan: S kolegico Heleno Fojkar Zupančič sva sodelavca na Škofijski klasični gimnaziji že več kot 25 let. Zelo cenim njeno dirigentsko kreativnost in vedno nove ideje, kako nastop na odru oblikovati na način, da sta glasba in gib združena v organsko celoto. Dekliški zbor sv. Stanislava, dirigentka Helena Fojkar Zupančič, pa še Jennefelt je zraven s svojo magično glasbo.    

Volk Folk - Mazurka

Damijan: Ljudska glasba mora živeti, drugače postane muzej. Občudujem muzikantsko navdušenost tria Volk Folk, s katero omogoča ljudski glasbi, da živi tudi danes.

J. S. Bach – Erbarme dich, mein Gott iz Matejevega pasijona

Damijan: Bernarda in Marcos Fink sta vrhunska umetnika, ki s svojo interpretacijo sežeta v srčiko glasbe. Tokrat izbiram čudovito Bachovo arijo v pretresljivi izvedbi Bernarde Fink.

Danijel Dane Škerl - Koncert za orkester št. 1

Damijan: Dane Škerl je bil moj profesor kompozicije, ki mi je odprl nove svetove in me vodil tako, da sem lahko odkril svoj skladateljski credo. Bil je en redkih slovenskih skladateljev, ki je pisal neobremenjeno, radoživo in optimistično glasbo. Res ne vem, zakaj se njegovih 8. simfonij in 2. koncerta skorajda nikoli ne znajdejo na koncertnih repertoarjih naših orkestrov – to je vsekakor glasba, ki se zares dobro posluša! Prvi koncert za orkester je radoživo optimističen, kot nalašč za prihajajoče nekoliko drugačno poletje. Tu v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Sama Hubada.

Iz uredništva:
Damijan Močnik
je od leta 1993 je zaposlen kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Zasnoval je zborovsko piramido, ki je pomemben dejavnik slovenskega zborovskega življenja. Ustanovil je in vodi Komorni zbor Megaron, ki sodi med najvidnejše in mednarodno uveljavljene slovenske zbore. Trenutno je eden najpogosteje izvajanih sodobnih slovenskih skladateljev v tujini, saj njegove skladbe redno izvajajo poklicni in najboljši ljubiteljski zbori po vsem svetu, v Sloveniji tudi Simfoniki RTV Slovenija in Orkester SF. Težišče njegovega skladateljskega snovanja je posvečeno zborovski glasbi in velikim vokalno-instrumentalnim partituram. Močnikova glasba je posneta na številnih zgoščenkah, tudi na štirih avtorskih. Za svoje pedagoško, dirigentsko in skladateljsko delo je prejel številne nagrade.