12.05.2021

Iz moje poslušalnice: Samo Vovk

Današnjo poslušalnico prispeva glasbeni multipraktik - pevec, aranžer, producent in še bi kaj našli, Samo Vovk.

SIGIC

Samo Vovk
Foto: Jernej Lasič

Marko Churnchetz Trio w/Harish Raghavan & Justin Brown – Countdown (2019)

Samo: Preprost človek z zelo bogatim glasbenim življenjem. Še danes se spomnim vožnje na koncert z avtobusom pred nekaj leti, kjer mi je Marko povedal, da je pri ustvarjanju glasbe ključno poslušanje čim bolj raznovrstne glasbe, saj si samo tako razširiš svoj glasbeni besednjak in izoblikuješ svoj zvok/umetniško identiteto. Je Virtuoz z velikim V, glasbeno inteligenten skladatelj, pianist in multiinštrumentalist. Kdor ga še ne pozna, naj obišče kakšen koncert in mu bo vse jasno. Kdor pa ga pozna, ne potrebuje posebne razlage kdo je Marko Črnčec.

LF Band - Cool Guys

Samo: Pri Leonu me navdihuje njegova multižanrska kompozicijska širina in njegov multiinštrumentalizem. Obvladuje tako tehnike pisanja klasične glasbe, hkrati pa je ob poslušanju njegovih skladb jazzovskega žanra nemogoče stati pri miru.

Nina Strnad - Na krilih hrepenenja (Trenutki z Jožetom Privškom, 2018)

Samo: Zame brez dvoma ena najboljših pevk jazz in popularne glasbe svetovnega merila. Njen način pripovedovanja zgodbe, interpretacija, oblikovanje besed, pevska tehnika in naravni zven vokala so tako edinstveni atributi, da ji to zavidajo tudi najboljši profesionalni pevci. Še tako preprosta skladba postane v Ninini interpretaciji zanimivejša, sveža in bogatejša.

Dekliški zbor sv. Stanislava (dir. Helena Fojkar Zupančič) - Ta na Solbici

Samo: Kdor je spoznal Heleno in njen doprinos zborovstvu, je zagotovo opazil njeno popolno predanost temu, kar dela. Sam občudujem njen način dela na vajah, saj veliko raziskuje in se še vedno uči. Od pevcev zelo veliko zahteva, obenem pa vsakega pevca ceni in spoštuje, da ji s petjem in časom pomaga pri oblikovanju skupnega zvoka. Kljub vsem svetovnim nagradam, ki jih je osvojila s svojimi zbori, ostaja v svojem bistvu zelo preprosta in pozitivna oseba.

BigBand RTV Slovenia & Boštjan Gombač – Brinje (Iucundus, 2018)
 

Samo: Ponosen sem, da ima Slovenija tako kakovosten jazzovski sestav, kot je Big band RTV Slovenija. Včasih se povprečen poslušalec niti ne zaveda, da je omenjeni sestav posnel in izvedel nešteto skladb, ki so in še vedno veljajo za največje uspešnice slovenske glasbe. S svojo bogato zgodovino in žanrsko raznovrstnostjo je Big band RTV Slovenija brez dvoma ena od najpomembnejših glasbenih in vplivnih zasedb našega glasbenega prostora.
Nina Novak: Ko zaigra, zajame svet (Odzven)

Iz uredništva: 
Samo Vovk se kot glasbenik pojavlja na različnih področjih glasbe. Kot pevec, aranžer, producent in glasbeni vodja je sodeloval z vidnejšimi slovenskimi a cappella zasedbami (Vokalni band Kreativo, Perpetuum Jazzile, A-kamela), s katerimi je nastopal po Evropi, ZDA in Aziji. S svojimi zborovskimi deli in aranžmaji spodbuja ter se zavzema za večji poudarek na ritmu in groovu v slovenskem zborovskem prostoru. Poleg vokalnega se vse bolj intenzivno posveča tudi področju inštrumentalne jazz in popularne glasbe, predvsem kot kitarist in basist.