07.05.2020

Iz moje poslušalnice: Tanja Benedik

Cvetober vokalnih skladb, ker saj veste - Slovenija je zborovska velesila!

SIGIC

Tanja Benedik
Foto: osebni arhiv

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije / Lojze Lebič - Luba vigred se rodi

Tanja: Zame ena najlepših skladb slovenske zborovske ustvarjalnosti. In gospod Lojze Lebič, ki je pustil velik pečat na mnogih generacijah pevcev, zborovodij in drugih. V izvedbi pevcev Zavoda sv. Stanislava, ki že dolga leta uspešno gradi zborovsko piramido in mlade navdušuje za to dejavnost. Takšna strast v človeku ostane za vedno. Pa še pomlad je!

Vokalna skupina Gallina / Ambrož Čopi - Ljubim (Prikupnih pet, 2017)

Tanja: Čopi je eden mojih favoritov, ki trenutno najbolj aktivno krojijo zborovsko sceno, katerega čisto prvo skladbo sem pela v mladih letih pri APZ Tone Tomšič in za katerega sem nekaj časa mislila, da samo malo blefira, a sem se k sreči zmotila. Teh favoritov je sicer kar nekaj, ampak tale se že malce spogleduje z mojim naslednjim izborom.

Urša Šivic: recenzija Prikupnih pet (Odzven)

Vokalni band Kreativo / Barbara Grahor - Moja mati kuha kafe 

Tanja: Saj bi izbrala Perpetuum Jazzile, ki je bil še kot Gaudeamus moja velika simpatije, ker je prepeval priredbe Warda Swingla in je bil 2017 med nominiranci za Grammyja, lahko bi posegla tudi po skupini Bassless, ki si je pred kratkim prislužila kar dve nagradi AVA, ali Vokalni skupini Jazzva, ki mi je ljuba že od nastanka, pa sem se zaradi izjemne priredbe, ohranjanja tradicije ljudske glasbe in meni všečnega videa odločila za Vokalno skupino Kreativo. Kreativna in zasebna naveza Samo VovkBarbara Grahor prinaša prave a capella umetnine.

Jaka Mihelač / Leon Firšt - Imena vam ne dam (muzikal Veronika Deseniška, 2016)  

Tanja: Še ena moja simpatija – muzikal. Tudi v Sloveniji se razvija. Leon Firšt spada v mlajšo generacijo skladateljev, z ekipo pa so ustvarili res velik projekt na celjskem gradu, ki je požel veliko navdušenja. Jaka Mihelač pa mlada vzhajajoča zvezda opernih odrov in samospeva, ki se že dokazuje tudi v tujini.

OPZ RTV Slovenija & Janez Dovč & Sozvočja Slovenije / ljudska, prir. Janez Dovč - Oj Božime (Vse tičice lepo pojo, 2019)

Tanja: Kako pomembno poslanstvo je predajanje ljubezni do glasbe na mlade rodove, že dolga leta dokazuje RTV Slovenija. Od 50-ih let prejšnjega stoletja, ko sta uredništvo za otroško glasbo in oba zbora, otroški in mladinski na noge postavila dva strička Janeza – Bitenc in Kuhar. Projekti, ki rastejo s časom, se razvijajo in širijo, da jih otroci vzamejo za svoje. Med pomembnejše štejem Violinčke, ki so se sicer čudežno zgubili in samo upam lahko, da bo hiša takšne projekte nadaljevala. Konec koncev je posledica prizadevanj tudi »moj« zbor, Generacija ’57, katerega članice so se srečale ob ustanovitvi radijskih zborov leta 1957 in njihova ljubezen do petja kar traja.

Iz uredništva:
Tanja Benedik je velika poznavalka zborovske glasbe, čemur je tudi posvetila svojo glasbeno pot. Trenutno deluje kot strokovna sodelavka Sigic, nacionalna kootrdinatorka kulturno-umetnostne vzgoje za področje glasbe ter seveda kot zborovodkinja. 

ŽePZ Generacija '57 KUD Janez Kuhar, dir . Tanja Benedik / ljudska, prir. Janez Kuhar - Gozdič je že zelen