02.02.2022

Iz moje poslušalnice: povzetek leta 2021

Rubrika Iz moje poslušalnice se je dobro prijela, objavljamo jo od začetka posebnih razmer, 19. marca 2020, ki so zelo prizadele prav glasbenike. Vabilo glasbenikom, pa tudi osebam drugih profilov z različnimi interesi še traja, le z manjšo frekvenco enkrat tedensko. 

SIGIC

Črnčec
Foto: FB profil M. Črnčec

Namen poslušalnic je medsebojna podpora akterjev domače glasbene scene, bralce pa opozarja na obilico izvrstne domače glasbe. Pripravljalec poslušalnice tako pripravi po 5 skladb (po možnosti še živih) domačih glasbenikov / avtorjev / skladateljev. Rubrika je doživela navdušujoč odziv. V letu 2021 smo tako pripravili 67 poslušalnic, kjer se je predstavilo 391 različnih skladb 329 različnih izvajalcev.

In statistične ugotovitve? Največkrat predlagani izvajalec je s šestimi navajanji Marko Churnchetz, s štirimi pa Iztok Mlakar in Katalena. Zanimivo se v tej družbi so s po štirimi navedbami pojavijo kar trije klasični skladatelji - Benjamin Ipavec, Lucijan Marija Škerjanc in Vinko Globokar, s tremi pa Lojze Lebič.

Največkrat izbrana skladba je Serenada za godala Benjamina Ipavca, kar trikrat se je znašla v poslušalnicah. Sledi pa ji 12 skladb, ki so bile na listo umeščene dvakrat. Škerjančev Concertino za klavir in godala, iz ostalih žanrov pa že prej omenjena Churnchetz in skladba Countdown, Katalena z Ah, le kaj ti povem, Dagi in Luka Sešek z Jasno je nebo, Okustični z Moja mama, Nina Strnad z Nad mestom se dani, Etceteral s skladbo Viking in še nekaj drugih.

Benjamin Ipavec - Serenada za godalni orkester (Komorni godalni orkester SF, Sozvočje svetov III, 2003))

Uredništvo: Skladba je nedvomno največkrat izvajano instrumentalno delo Benjamina Ipavca. Verjetno tudi najbolj znana, saj služi kot avizo za oddajo Glasbena jutranjica na 3. programu Radia Slovenija – Programa ARS. Česar pa morda ne vedo vsi, je to, da je bila skladba najprej zasnovana kot skladba za klavir štiriročno z naslovom Sonatina in Menuet.

Marko Churnchetz Trio w/Harish Raghavan & Justin Brown – Countdown (Place to Live, 2019)

Uredništvo: V New Yorku delujoči in živeči pianist in skladatelj sodi med mednarodno uveljavljene slovenske umetnike. Lani je sodeloval v mednarodnem projektu NoPassportControl, ki se je potegoval za nominacije Grammy.

Katalena – Ah, le kaj ti povem (Kužne pesmi, 2021)

Uredništvo: »Konceptualnost Katalene je hecna, praviloma nepričakovana, zapovedano dinamična reč. Kužne pesmi namreč takoj pokažejo dekameronsko dojemanje kužnih časov. Ah, le kaj ti povem je pesem, v kateri Tibor Mihelič Syed na basu slovensko ljudsko izročilo mojstrsko približa funku, tako staremu kot novodobnemu. Taka bas tehnika se ovije okrog izmenjujočega se moško-ženskega vokala, komad pa se razvije z jazzovsko inštrumentalno zgodbo.« (Jaša Lorenčič, Odzven)

Lojze Lebič: Queensland Music (Simfonični orkester RTV Slovenija, Antologija, 2019)

Uredništvo: Simfonično delo Queensland Music je Lebič napisal med letoma 1988 in 1989 po naročilu Avstralskega glasbenega centra in Zveze skladateljev Jugoslavije, krstna izvedba pa je bila 27. junija 1990 v Brisbanu v Avstraliji. Zdi se, da celotno delo zaznamuje dvojnost, ki se kaže že v obeh naročilih; skladatelj je skladbo skladal za oddaljeno deželo in obenem tudi po naročilu takrat vendarle še 'domačih' naročnikov.

Etceteral – Viking (Ama-gi, 2020)

Uredništvo: "V zadnjih letih  smo bili namreč priče številnim nastopom, na katerih je raba ritmične matrice pogosto omejevala ekspresivnost glasbenikov, saj so ji bili ti vselej podrejeni. Pri Etceteralu tega občutka nimamo, kajti glasba benda gravitira okoli dopolnjujočih se elektro-akustičnih feedbackov. Brezhibnost izvedbe in občutek organskosti gre nedvomno pripisati vrhunski tehnični podkovanosti glasbenikov, ki poslušalca zavedeta do te mere, da pozabi na prisotnost mašin, ki pravzaprav predstavljajo dodatnega člana zasedbe. Prav njuna iznajdljiva raba tehnologije omogoča grajenje tako večplastne zvočne slike, ob kateri bi marsikdo podvomil, da gre res za le dva inštrumentalista z nekaj tehničnimi pripomočki." (Jaša Bužinel, Odzven)

Iztok Mlakar – Žena al flaša (Romance brez krjance, 2008)          

Uredništvo: Naš pronicljivi, domiselni, zabavni kantavtor Iztok Mlakar nam pogosto da tudi misliti. Ena iz izbora 2021 je tudi spodaj navedena. Ja, težka odločitev!

Okustični: Moja mama (Naredte revolucijo, za Kuzle gre, 2020)

Uredništvo: Spomin seže nazaj v leto 1983, ko je s komadom udaril Videosex z rosno mlado Anjo Rupel. 2010 so skladbo obudile Kuzle na albumu Še pomnite Kuzle, tovariši? - "Trideset let po svojem plodnem, a kratkem delovanju, ko je Matjaž Mrak ustvaril dokumentarec o Kuzlah, je bend v obnovljeni edinstveni postavi (Bojan Lapanja – Buni na vokalu, Dare Kaurič na kitari, Dušan Moravec – Dule na basu in Iztok Turk – Itko za bobni) na novo posnel levji delež svoje zapuščine in objavil ploščo Še pomnite Kuzle, tovariši?." (Igor Bašin, Pozor, to niso KuZle!​, Odzven). Za nov jubilejni album 2020, pa so skladbo v bluesovsko maniro preoblekli Okustični.