19.05.2021

Iz moje poslušalnice: Eva Dolinšek

Današnji dan si lahko popestrimo z izborom glasbe naše mlade čembalistke Eve Dolinšek.

SIGIC

Eva Dolinšek
Foto: JRP Studio

Mateja Bajt, Egon Mihajlović - Francoise. Couperin: Onziéme Concert

Eva: Francoise Couperin (1668-1733) imenovan tudi »Le Grand« (Veliki) je bil eden izmed najpomembnejših francoskih baročnih skladateljev. Od njegovih komornih del so meni najljubši  t.i. koncerti iz zbirke Nouveaux concerts, ou les Goûts réunis. Naslov se nanaša na ponovno »združeni« francoski in italijanski glasbeni stil. Ta teden poslušam Onziéme Concert, ki sta ga izvajala izjemna glasbenika- flavtistka Mateja Bajt in čembalist Egon Mihajlović na Festivalu Radovljica.

Kvartet Strmole - Jacobus Handl Gallus: Ecce quomodo moritur iustus

Eva: Na ta motet me vežejo lepi spomini… Bila je ena izmed prvih večglasnih skladb, ki sem se jih kot najstnica naučila v pevskem zboru.

Tina Mauko - Jewish Rhapsody (v dveh delih)

Eva: Že pred časom je mojo pozornost pritegnila vokalno - instrumentalna skladba slovenske skladateljice Tine Mauko, Jewish Rhapsody. V sebi nosi bogato izpoved in izraznost. Fascinirana sem bila nad mojstrsko interpretacijo sopranistke Barbare Jernejčič  Fürst ter godalnega orkestra Savitra pod vodstvom Matjaža Rebolja..

Benjamin Ipavec - Serenada za godala

Eva: Eden izmed mojih najljubših slovenskih skladateljev 19. stoletja je Benjamin Ipavec. Ta teden je bila na mojem seznamu poslušanja Serenada za godalni orkester v izvedbi Komornega godalnega orkestra SF.

Iztok Mlakar - Štefana In Bertolin (Štorije in baladorije, 1992)

Eva: Kot Primorka ne morem mimo Iztoka Mlakarja, ki v našem prostoru ne slovi le kot izvsten igralec in interpret vlog najrazličnejših žanrov, temveč tudi  kot kantavtor. Na kontrabasu, kitari in »ramoniki« ga zvesto spremlja in soustvarja glasbenik David Šuligoj.

Iz uredništva:

Slovenska čembalistka Eva Dolinšek je leta 2015 z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Egonu Mihajloviću. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summacumlaude. Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertnih odrih festivalov in abonmajev. Je prejemnica nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom Barok, v letu 2021 pa drugo zgoščenko Barok II- Pieces de clavecin. Od leta 2011 je umetniški vodja baročni komorni skupini »Musica nucis«.