01.03.2021

Iz moje poslušalnice: Leon Firšt

Tokrat svoj nabor glasbe z nami deli Leon Firšt, ki je eden največkrat nagrajenih in najbolj izvajanih slovenskih skladateljev mlajše generacije.

SIGIC

Leon Firšt
Foto: Igor Pečoler

Vudlenderji – Kravata (2020)

Leon: Vudlenderji, vsi šolani glasbeniki in tudi super prijatelji! Njihov songwriter Tomaž Hostnik me vedno znova preseneča s svojimi stvaritvami, kot solo ustvarjalec, v duetu bodisi s svojim bratom (Drajnarjuva Vampa) ali s kolegom, odličnim skladateljem in violinistom Matijo Krečičem (Hostnik pa Krečič) in celo kot skladatelj sodobne klasične glasbe. Prav na vsakem koncertu Vudlenderjev (ko so koncerti še bili), sem se spraševal, kako je možno, da (še) niso vodilni slovenski band...
Katarina Juvančič: Pogovor s Tomažem Hostnikom (Odzven)

Marko Churnchetz Trio w/Harish Raghavan & Justin Brown – Countdown (2019)

Leon: Marko Črnčec je s svojim konceptom improvizacije, idejami in motivično invencijo neskončen vir inspiracije, kar se tiče tako mojega igranja jazz klavirja, kot tudi kompozicije.  

Vito Žuraj - Hors d'œuvre (2019)

Leon: Vito Žuraj je trenutno eden izmed vodilnih skladateljev sodobne klasične glasbe pri nas. Poleg briljantne orkestracije z najširšo paleto sodobnih tehnik igranja na inštrumente, me navdihuje tudi z uporabo glasbenega humorja in vedno bolj svežimi idejami. Pričujoča skladba je recimo napisana za orkester in kuharja. Svašta! 

Wckd Nation - AIRPLANE BLONDE feat. Beatox (2020)

Leon: Pač... ne moremo zanikati da tole izjemno groova :) V zadnjem času se je v Sloveniji razvilo kar nekaj izjemno kvalitetnih neo-soul in jazz zasedb, moram omeniti tudi Hauptmana, ki je pred kratkim izdal CD, duo Freekind... in Pijammies seveda... joj, 5 je res premala številka :D

Lea Likar - Z očmi zaljubljenca v maju (2018)

Leon: Besedilo in glasba Nejca Podobnika + aranžma Matije Krečiča + extra tasty glas Lee Likar = Najboljša popevka, kar jih je bilo moč slišati zadnja leta. Seveda je to zgolj moje mnenje, bi pa tudi lagal če bi rekel, da sem popevko zelo podrobno spremljal. Ampak... res izjemno lepa skladba.

Iz uredništva:
Leon Firšt
je eden največkrat nagrajenih in najbolj izvajanih slovenskih skladateljev mlajše generacije. Z odliko je zaključil magistrski študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Do sedaj je ustvaril več kot 80 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile večkrat izvedene na koncertih v Sloveniji in po svetu. Njegove skladbe za mlajše glasbenike so pogosto izbrane za obvezne skladbe na raznih državnih tekmovanjih, komorne in orkestrske skladbe pa so redno izvajanje s strani najeminentnejših Slovenskih glasbenikov. Njegov opus vsebuje tudi glasbeno-scenska dela, odrsko in filmsko glasbo. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen doma in v tujini. Njegova skladba »Simfonični valček« za simfonični orkester je bila augusta 2018 izvedena v berlinskem Konzerthausu. Napisal je glasbo za slavnostno akademijo ob 100-letnici Ljubljanske univerze za tri orkestre, klavir, sopran in igralce ter glasbo za koncert ob 100-letnici Narodne Galerije.
Za največji uspeh si šteje to, da že kar nekaj let ni napisal skladbe, ki ne bi bila izvedena in da izvajalci, s katerimi ima velikokrat to srečo, da lahko z njimi osebno dela na skladbah, uživajo v njegovem glasbenem svetu.