16.03.2022

Iz moje poslušalnice: Elvis Hi-man

Elvis Homan, bobnar, komponist je 2017 končal študij na akademiji za glasbo v Rotterdamu z jazz bobni 2017, trenutno pa je vpisan v progam Live Electronics & Klasična kompozicija v Amsterdamu. Tokrat poslušamo njegov izbor.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Elvis Hi-man
Foto: osebni arhiv

Litošt – Downhill (Time Fabric Silkworms, 2016)

Elvis: Boštjan Simon je izreden glasbenik, saksofonist in elektronik, ki navdihuje s svojim raznolikim pogledom do glasbe in hkrati skrbi, da se kreativnost nima meja, kot v akustični kot tudi v elektronski glasbi. Sodeloval z različnimi glasbeniki, kot slovenskimi tudi mednarodnimi z rezultatom kot so projekti Litošt , Vanilla Riot, Velkro, Etceteral, There Be Monsters tej so odprli nekaj novih vrat v Slovenski glasbeni sceni, tako, da  me že firbec , kaj bo naslednja zadeva, ki jo bo sestavil skupaj.

Marko Črnčec - Being There (Devotion, 2012)

Elvis: Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših slovenskih pianistov/glasbenikov, "melje orehe" z težko kategorniki, kot so Justin Brown, Seamus Blake, Harish Raghavan, Marcus Gilmore in drugimi. Zagon, želja, trdo delo ga peljejo do nenehnega ustvarjanja kot na slovenski kot tudi na mednarodni sceni. Osebno sem njegovo glasbo spoznal bolje , ko sem slišal album Devotion 2014 ki ga je posnel z enimi najvlipvenjših današnjih jazz glasbenikov : Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown  in Marko. Res bomba od albuma!

Matej Bonin - Mouvements

Elvis: Za Mateja sem prvič slišal na Bienalu v Kopru, kjer so predstavili njegovo kompozicijo >Gimnastika ne/smisla<. Prepričal me je že sam koncept in zvočni spekter v kombinaciji z zasedbo za katero je napisal kompozicijo. Osebno komponist z širokim pogledom na glasbo, premika meje in ustvarja koncepte sodobne klasične, improvizirane, alternativne glasbe, kot tudi uveljavitev elektronike, ki pa je zadnje leta že kar močno integrirana v moderno klasiko. Matej je eden izmed najkreativnejših slovenskih skladateljev, piše za različne zasedbe, kot tudi soliste in večje zasedbe.

Big Band KK – Matt Harris: Jungle Gym (Janez Gabrič drum solo)

Elvis: Janez Gabrič je odličen slovenski bobnar , študiral je v Rotterdamu pri Hansu van Oosterhoutu od vrnitve 2005 poučuje bobne na Konzervatoriju za glasbo v Ljubljani.

Janez je inspirativna oseba, ki se zavzame za svoje učence in jim postavi kompaktne bobnarske temelje. Veliko njegovih učencev se odloči z nadaljnjim študijem v tujini in nimajo problema z vstopom na akademijo. Vsekakor zelo dober učitelj !

Janez je član Big Banda Krško, The Fool Cool Jazz Orchestra, za dolgo obdobje pa je bil tudi član skupine Laibach.

Rotterdam Electronic Improvised Orchestra – from K-Complex

Elvis: REIO: Rotterdam Electronic Improvised Orchestra je elektro-akustični 8-članski ansambel, ki želi k sodobnemu jazzu in klasiki prispevati inovativno izhodišče z organsko kombinacijo inštrumentov in elektronike kot so pedali, modularni synthi, drone synthi, in druge naprave. Sinteze, manipulacije zvokov in tembrov, kompleksnost zvoka, (ne)skladne teksture, je raziskovanje mej med sodobno klasično glasbo (Pierra Bouleza, Ligetija, Stockhausna, Dumitrescuja,...) in elektronsko Jazz improvizacijo (Supersilent, Humcrush, Stian Westerhus, Stale Storlokken, Warped Dreamer)

Iz uredništva:

Elvis Hi-man (Elvis Homan) bobnar, komponist je 2017 končal študij na akademiji za glasbo v Rotterdamu z jazz bobni 2017, trenutno pa je vpisan v progam Live Electronics & Klasična kompozicija v Amsterdamu. Trenutni projekti so Rotterdam Electronic Improv Orchestra, The Celestial Turkey (duet z Stefan Lievestro-m), Si-Ho duality (duet z Boštjan Simon) in solo projekt. Pretekli projekti so Quartzite 4tet, Marco Apicella Trio (tudi zmagovalec Leiden Jazz Award 2017, tekmovanje Nizozemskih akademij za glasbo).

Sodeluje tudi z različnimi filmskimi in plesnimi festivali kjer glasbeno prispeva k filmu oz. plesni koreografiji (to so IFFR Rotterdam, Kurja Polt filmski festival, Spider Festival, WORM Rotterdam Film Festival). Naslednji bo uglasbitev filma z Boštjanom Simonom na festivalu Kurja Polt, kjer bosta predstavila glasbeno delo z nemim kultnim filmom Haxan, ki letos praznuje 100 let.