18.08.2021

Iz moje poslušalnice: Žigan Krajnčan

Današnji dan nam bo s svojim izborom glasbe popestril glasbeno-plesni multipraktik Žigan Krajnčan.

SIGIC

Žigan Krajnčan
Foto: Andrej Komac

Nikson - ill the bitch ass song (2020)

Žigan: Niksona Nika Komaca poznam že kar nekaj časa. Spoznal sem ga ko mu je bilo 12 let in smo skupaj plesali v Urban Roof. Sploh še ni ustvarjal glasbe ampak že kazal svoj talent, in sicer v plesu. Mislim, da je prav zaradi plesa njegov glasbeni slog in Feeling takšen kot je. Sam zelo rad plešem na njegovo glasbo, saj plesalcu ponudi impulz za gib, prav tako pa mu pušča prostor, da ples zapolni glasbo. Dokončno me je prepričal na beat maker /dance battle - u: 7 to beat. Vsakič ko je njegova glasba prišla skozi zvočnike, smo se vsi samo pogledali. Od kvalitete zvoka, do dramaturgije komada, efektov, itd. Vse je bilo na mestu, da plesalec in publika padeta v euforijo. Tam je Nikson kot beat maker tudi zmagal (kot plesalec je zmagal Bor Prokofjev) . Prilagam Nikson-ov solo album, prav tako pa predlagam da si poslušate njegov najnovejši projekt ki sta ga ustvarjala skupaj z Borko - Nibo: last day delivery. 

DrummingCellist: SISYPHUS - Bliss of Eternal Labor (Abraxas, 2019)

Žigan: Kristijan Krajnčan je moj brat in mi je res velika inspiracija. Vsako njegovo delo je res celostno. Od feelinga do kompozicije, zgodbe, organskega zvoka,... Nekaj med jazzom, filmsko glasbo, mitologijo, itd. 
Spajanje bobnov in violončela se je izkazalo za neverjetno dober spoj. 
Najbolj pa sem užival, ko je
Lojze Krajnčan zaranžiral njegov album za big band, saj je Kristjanov glasba dobila še večjo razsežnost. Komaj čakam da bo izdan ta album. 

Nina Novak: (Pre)stopanje v neznano (Odzven)

Glasbena šola Velenje - ODA RADOSTI (F. Schiller, L. van Beethoven)

Žigan: Miha Koren ima veliko srce. In to srce se čuti, ko v roke vzame bas ali pa ko režira za glasbeno šolo Velenje. Pri njem res občudujem občutek za skupnost in pozitivno naravnan pogled na življenje in umetnost. 

Marko Churnchetz Trio feat. Jonathan Hoard - Live in Novo Mesto

Žigan: Vedno ko poslušam Markota me pelje. Zavidam njegovo nepredvidljivost, saj ko si na glasbenem popotovanju z njim je res vse mogoče. On je ta človek ko z njim igraš, ali pa ga poslušaš in se vedno znajdeš v momentu ko si v glavi rečeš : "od kje je pa to idejo zdaj potegnil.." 

Nad njim nisem navdušen samo kot nad glasbenikom, ampak tudi kot človekom. Ima neverjetno veliko znanja, super ideje, odprto glavo, hkrati pa ostaja prizemljen, uglašen z realnostjo. 

Sunny sun – Night Shift (2020)

Žigan: Sunny se kot umetnik stalno razvija in preskuša nove izzive. In vedno je fresh. 9 let nazaj z komadom Bit Boks (feat. Murat) ali pa danes z izidom albuma Moonshift. Sunny ima tudi trgovino Big Nose kjer skrbi za super ponudbo vinilk. Res človek ki je naredil ogromno za slovensko sceno. Ček him out :) 

Iz uredništva:
Žigan Krajnčan je plesalec, koreograf, performer, igralec, pevec, glasbenik, edukator in iniciator, ki z glasbo živi že od otroških let. V srednješolskem obdobju je kot plesalec že profesionalno sodeloval v gledališču, muzikalih, glasbenih in sodobnoplesnih predstavah, zdaj pa ga spremljamo v vokalno-plesnih izletih, ki so od pojava Covida še pogostejši. 

Pred nekaj dnevi je izdal nov singl, ki ga je produciral Lojze Krajnčan.