10.06.2021

Iz moje poslušalnice: Aleksandra Bajde

Današnji izbor je pripravila skladateljica in pevka Aleksandra Bajde.

SIGIC

Aleksandra Bajde
Foto: Eva Maria Bauer

Gustav Mahler – Ich bin der Welt abhanden gekommen
Berlinski filharmoniki, Claudio Abbado (dirigent), Marjana Lipovšek (mezzosopran)

Aleksandra: Izbiro začnem s skladateljem, ki mi izredno veliko pomeni, in z eno njegovih najbolj ganljivih in najglobljih pesmi Ich bin der Welt abhanden gekommen. To je očarljiva melodija, v kateri se zrcali spokojnost, čudovita orkestracija, predvsem pa ključ srčne disonance. V besedilu ​​je dvoumnost – zagotovo občutek melanholije, pa tudi zadovoljstvo z dejstvom živeti »v svojih nebesih, v svoji ljubezni in v svoji pesmi«. Čeprav ima skladba resnično resignacijo, menim, da v zaključnih besedah »Lied« (pesem) daje upanje, zlasti z umetnikove perspektive – svet je lahko za nas v določenem trenutku precej krut, vendar imamo pesem. Mahler je dejal, da se je zelo poistovetil s pesmijo in morda je prav zato tak dragulj.

Petra Strahovnik – Lost in Time
Ensemble Modelo62

Aleksandra: Skladba je del sklopa petih instalacij za solo ali duo izvajalce Through the looking glass, ki združujejo glasbo in uprizoritveno umetnost ter postavljajo vprašanja o tem, kako ravnamo z duševnim zdravjem. Lost in Time se ukvarja z anksioznostjo. Petra Strahovnik je izjemna raziskovalka zvoka, katerega na inovativen način povezuje z uprizoritveno umetnostjo in hkrati v svojem delu izpostavlja družbeno pomembne in občutljive teme.

JAŠA & Bowrain – Poet's Teacher
JAŠA (glas in besedilo), Bowrain (glas in glasba)

Aleksandra: Ponavljajoče ter počasno stopnjevanje in razvijanje glasbenega materiala, s katerim ustvarjata trans atmosferično vzdušje… čudovito!

DrummingCellist – To Drone
Kristijan Krajnčan (glasba in izvedba)

Aleksandra: Izredno zanimiva kombinacija in uporaba instrumentov. Odlična izvedba in zelo groovy! Skladba navdihne s pozitivno energijo!

Vinko Globokar – Dialog über Erde
Kleber Tertuliano

Aleksandra: Vinko Globokar je eden izmed skladateljev, ki je menil, da mora imeti glasba kritično vlogo in se tudi spopadati s socialno ali politično problematiko. V svojih kompozicijah se usmerja k uporabi novih tehnik, novih glasbenih materialov in novih oblik. Velik poudarek daje spontanosti, ustvarjalnosti in improvizaciji. Skladba je slušno kot tudi vizualno zelo zanimiva in izvirna.

Iz uredništva:
Aleksandra Bajde
je slovenska skladateljica in pevka delujoča na Dunaju. Študirala je jazz petje, glasbeno kompozicijo, mednarodne odnose in evropske študije v različnih evropskih državah: na Nizozemskem, v Franciji, Nemčiji in Avstriji. Trenutno nadaljuje z doktorskim študijem politologije na Univerzi na Dunaju. Njena raziskovalna področja vključujejo kulturno diplomacijo in kulturno politiko EU. V svojem delu si prizadeva povezovati in uporabljati znanja in izkušnje iz svojega glasbenega kot tudi političnega ter sociološkega področja. Je prejemnica štipendij od Ministrstva za kulturo Republike Avstrije. 2020 je bila izbrana za »European Music Council Fellowship Programme 2020–2021«. Za svoj projekt Self-Portraits in Imaginary Places je leta 2020 prejela prestižno avstrijsko nagrado Theodor Körner Förderpreis za področje glasbene kompozicije. Njena glasba je bila izvedena v številnih evropskih državah ter na pomembnih prizoriščih in festivalih, kot so Porgy & Bess na Dunaju in Brucknerhaus Linz v Avstriji, November Music ter Operadagen Rotterdam na Nizozemskem in v Operi v Kölnu v Nemčiji ter na številnih drugih. Trenutno je zaposlena kot vodja projektov pri avstrijskem oddelku »International Society for Contemporary Music«.
Skladateljica bo v četrtek, 17. 6. 2021, ob 18. uri na platformi Zoom v ciklu pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije »Od Ipavčeve tradicije v svet« predstavila svojo pot v svet in povezavo z lokalnim okoljem.

Aleksandra Bajde – kO[h]