25.02.2021

Iz moje poslušalnice: Jernej Bervar

Jernej Bervar je kitarist, komponist, producent, avtor in aranžer, ki v zadnjih letih živi in deluje v New Yorku.

SIGIC

Jernej Bervar
Foto: Joseph Garrad

Jernej: Najprej naj povem, da je izbrati samo 5 izjemno težko in ni fer, ker je trenutno toliko noro dobrih projektov / glasbenikov v Sloveniji!

AMAYA - Goodbye... (2021)

Jernej: Maja je izjemna pevka, performerka in komponistka. Je ena vidnejših predstavnic slovenske glasbene scene doma in v svetu. Vse kar izda je vrhunske kvalitete in jo je res užitek poslušati. Njena interpretacija in vokal vedno zadeneta v dno duše.


Marko Churnchetz Trio with Joe Sanders and Kweku Sumbry - M&M / Countdown (2019)

Jernej: Marko je genialen pianist, komponist in improvizator, v prvi vrsti pa dober prijatelj, s katerim sva skozi zadnja leta ogromno preigrala. Marko je eden izmed predstavnikov mlajše generacije Slovencev, ki je Slovenijo postavil na svetovno mapo jazza. Mislim, da Marko še ni nikoli v življenju odigral nečesa, kar ne bi dobro zvenelo :)


Ecliptic - Time To Leave The Party (The Path of 01, 2019)

Jernej: Hmm, sami hudi muzičarji na kupu. Ecliptic je nekakšna "super - ultimativna" ekipa, na čelu z navezo Moder - Matković, ki imata izjemno zvočno kompatibilnost. Oba z izjemno sposobnostjo interpretiranja melodičnih vzorcev in melodij, ob podpori ritem sekcije Kožar / Hace, ki je po mojem mnenju ena izmed najhujših ritem sekcij pri nas. Vse skupaj pa začini Murat, ki s svojim beatbox-om in zvočnimi efekti doda celotnemu zvoku neko svežino in moderno podobo. Všeč mi je tudi, da se bend ne boji raziskovati različne stile in improvizacijske tehnike. Če bo kdo od članov to bral: Vzamite me v bend please :) Kaj je boljše od ene kitare? Seveda, dve kitari :)


Big Band RTV Slovenija (2016)

Jernej: Spet sami noro dobri muzičarji na kupu. Z njihovo glasbo in projekti sem rasel od malih nog. Večkrat sem ponoči gledal njihove koncerte, ki so me spodbujali k temu, da sem kasneje tudi sam ubral glasbeno pot.  V času pandemije nas razveseljujejo z noro dobrimi projekti, ki jih z veseljem spremljam preko interneta. Komaj čakam, da slišim, kaj vse se obeta v prihodnjih mesecih.


Ajda Stina Turek - S teboj (2020)

Jernej: Fantastično! Skladba S Teboj je neverjeten izdelek. Super produkcija in aranžma, predvsem pa izstopa Ajdin vokal. Eden izmed najboljših vokalnih performace-ov/ oz vokalna interpretacija v zadnjih letih pri nas. Ajda je dejavna v različnih stilih, vse od jazza, popa pa do Broadwayskih muzikalov in vse opravi z odliko. Je ena izmed največjih vzhajajočih zvezd na slovenski glasbeni sceni.


Iz uredništva:

Jernej Bervar je kitarist, komponist, producent, avtor in aranžer rojen v Mariboru, v zadnjih letih živi v New Yorku, kjer ustvarja glasbo in sodeluje pri različnih glasbenih projektih. Bervar je končal Akademijo za glasbo, glasbenega konservatorija v Celovcu ter enega najprestižnejših glasbenih kolidžev na svetu, Berklee College of Music v Bostonu. Lani je v sodelovanju s Klementino Milošič izdal elektronski priročnik Osnove glasbenega posla in glasbena promocija.

Jernej Bervar - Kubrick (2021)

Jernej: Na linku je moj nazadnje izdan singel Kubrick posvečen filmskemu direktorju, katerega sem velik "fan". Težko kategorni bend sestavljajo Oz Noy, Nikki Glaspie, Marko Črnčec in Akoš Forgacs. Vsi vidni predstavniki improvizirane glasbe v svetu.