16.10.2020

Iz moje poslušalnice: Marko Čepak Maki

Jazz kitarist Marko Čepak Maki je izbral 5 komadov avtorjev domače glasbene scene.

SIGIC

Marko Čepak Maki
Foto: Jernej Humar

Avtomobili - Sama

Maki: Band, ki s svojim izvirnim in prepoznavnim soundom, melanholijo, psihadeličnostjo ter produkcijo v meni vzbudi nostalgijo in spomine na otroške dni. Po tem, ko si zavrtim glasbo od Avtomobilov, naj si bo kaj starega ali pa kaj novejšega, se velikokrat zatečem v tisti svoj 'zone'.

Marko Churnchetz - Cantabile

Maki: Marko me s svojo muzikalnosto vedno znova gane, da o njegovih virtuoznih sposobnostih in sposobnostih izvajanja glasbe kakršnegakoli stila znotraj jazzovskih vod in še kje drugje sploh ne govorimo. Z besedo ne bi mogel opisati, orisati ali pričarati, kar lahko Marko s svojo glasbo. Svetujem v poslušanje njegov zadnji CD, Ruthenia.


Jure Pukl - Digital Life (feat. Aruan Ortiz, Rashaan Carter & Marcus Gilmore)

Maki: Jure, slovenski glasbenik, ki igra v sami svetovni špici z vrhunskimi glasbeniki ter tudi mojimi idoli. Spremljam ga že od samega začetka, ko sem se z jazzom začel ukvarjati. Vedno mi je zanimivo, ko se v svoji kompleksnosti, naj si bo strukturna, ritmična, harmoska ali melodična, kar zahteva spoštovanje določenih pravil, saj sicer kompleksnost ne bi imela svojega efekta, uspe dvigniti nad vse to na neko drugo raven, na raven glasbe. V vsakem trenutku uspe preseči vse okvire in igrati zvesto samo za glasbo s skupnim interplayem benda ter doseči tisti željeni skupni 'SOUND' in energijo komada, kjer uspe ohranjati svojo fluidnost fraziranja na saksofonu.


Bad Notion - Brewing My Storm

Maki: Kot kitarist sem velik fan tudi rock in blues kitare. Med glasbeniki svetovne scene zelo rad prisluhnem imenom kot so Robben Ford in Mike Landau, ali pa včasih nažgem Hendrixa. Na slovenski glasbeni sceni me je v tem žanru prevzel Grega Smola Crnkovič. Kitarist in tudi pevec z odličnim vokalom, navdihujočim kitarskim zvokom in s tisto pravo energijo ter občutkom na kitari, ki me, ko ga zaslišim igrati, vedno znova prevzame.


Ajda Stina Turek - Underneath The Blossom of a Desert Rose (Sonder)

Maki: Z Ajdo sva že veliko skupaj igrala in ustvarjala, sva prijatelja. Občudujem njene vokalne sposobnosti, energijo in samo izražanje na odru. Prav tako me vedno znova prevzame njena sposobnost improvizacije, kjer se sliši, da je stilsko neobremenjena in zna vse skupaj zmešati v zelo poslušljivo fuzijo. In sliši se tudi, da je naredila svojo domačo nalogo, kar se jazz improvizacije tiče. Ne čudim se, da je njen glasbeni prvenec, Sonder, poln prekrasnih, izvirnih melodij in harmonij.

Nina Novak: recenzija albuma Sonder (Odzven)


Iz uredništva:

Marko Čepak Maki, jazz kitarist iz Krasa, je magistriral na tržaškem konservatoriju G. Tartini. Študij v Trstu ga je močno povezal z italijanskimi glasbeniki, s katerimi je tudi sestavil svoj band Marko Čepak Quartet in leta 2016 izdal prvenec Makia Planet. V iskanju novega znanja je tekom let navezal stike in tudi prava prijateljstva z mnogimi tujimi glasbenimi imeni. V lanskem letu sta tako s priznanim ameriškim jazz kitaristom Johnom Stowellom izdala album Ghost in the Corner. Pred letom dni je na turneji po Sloveniji In Italiji nastopil s svojim kitarskim idolom, Nelsonom Verasom. Je član mednarodnih zasedb, The H.O.T., Ragtime Jazz Band, Gadjo Rom Collective, Monika Bajer Quartet, ter slovenskih zasedb, Artbeaters, Swingatan, GveriLLaz Big Band, Django Hot Club Ljubljana ter Ani Frece in Hotel za srečo. Že vrsto let tudi poučuje jazz kitaro. Svoje znanje neprestano nadgrajuje s koncertnimi izkušnjami in raziskovanjem kompleksnih glasbenih harmonij. Vse to bi rad predstavil v knjigi, ki jo počasi, a vztrajno pripravlja. Tesno sodeluje tudi z vrhunskim slovenskim izdelovalcem kitar, Luko Zaleteljem.

John Stowell & Marko Čepak Quartet - Major Sphere


Nina Novak: recenzija albuma Makia Planet (Jazzetna)