24.12.2020

Danes poslušamo: Praznični zborovski mix

Danes je na vrsti znova malce drugačna poslušalnica. Zborovsko in božično obarvana. Naši pevski zbori prepevajo ogromno praznične glasbe in naj vam z njo tudi s Sigica zaželimo vse dobro v prihajajočem letu!

SIGIC

SIGIC

Matija Tomc - Slovenski božič

Sigic: Eden od zborov z dolgo tradicijo je Consortium musicum, eden redkih (če gledamo z današnje perspektive), ki so delovali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Ljubljani. Izšel je iz Cudermanovega dela v Stolnici in je letno izvedel dva do tri velika vokalno inštrumentalna dela. Ustvaril je številne posnetke cerkvene glasbe, ko ta ni bila zaželjena. Med temi dragocenostmi je tudi Slovenski božič, posnet leta 1973. V kantati kot solist sodeluje tudi letos preminuli nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran.
Urša Šivic: Nove / stare božične zborovske zgodbe (Odzven)

Valentin Stolcer - Rajske strune

Sigic: Tudi Komorni zbor RTV Ljubljana je eden tistih, ki so delovali že v drugi polovici prejšnjega stoletja. Skupaj z orkestrom je izvrstno skrbel za arhivske posnetke za obogatitev radijskega programa.

Leopold Belar, prir. Tadeja Vulc – Glej zvezdice božje

Sigic: Eden zanimivejših projektov zadnjega desetletja je nastal v sodelovanju APZ Tone Tomšič s Slovenskim tolkalnim projektom pod taktirko Sebastjana Vrhovnika. Posebej za ta projekt so bile napisane nove priredbe znanih slovenskih in nekaterih tujih božičnih skladb. Zgoščenko Naše božično drevo še vedno lahko kupite in si popestrite praznične dni.
Urša Šivic: Nove / stare božične zborovske zgodbe (Odzven)

Ubald Vrabec – Bila je noč

Sigic: Komorni zbor Megaron z dirigentom in skladateljem Damijanom Močnikom je ubral drugačno pot, saj se je usmeril k tradiciji in na dostopni zgoščenki zabeležil “dirigentov oseben izbor skladb, ki ga vsako leto v tem času navdihujejo.” In če zaključimo kar z besedami dirigenta: “Bila je noč Vinka Beličiča je z Vrabčevo uglasbitvijo dobila svoj manjkajoči del. Besedilo in melodija se zdita s slikanjem slušne in vidne podobe temne noči neločljiva. Morda je leta 2020 to najaktualnejša božična pesem, saj govori o joku, bolečini, obupu – a tudi o upanju in Božjem usmiljenju, ki je najbolj otipljivo prav v božični noči. Da bi tudi letos svete harmonije zasijale v naših srcih …”

Ivan Zupan, prir. Samo Vovk in Barbara Grahor – Božji nam je rojen sin

Sigic: Slovenski zbori že dolgo ne posegajo po zgolj klasično zborovskih priredbah. Eden inovativnejših, bolj vsestranskih in drznih je vsekakor Zbor sv. Nikolaja z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič,  ki sta  ga za božični projekt leta 2018 k sodelovanju povabila Samo Vovk in Barbara Grahor Vovk, ki sta skladbe priredila v jazzovskih ritmih. Projekt Jazzlice so posneli in je na voljo na zgoščenki.
Nina Novak: Sakralni jazz  (Odzven)

Vesel božič vam voščimo – ekipa SIGIC (Peter, Viktor, Luka, Dušan, Tanja).