14.06.2018

Druga simfonična ekstaza Roka Goloba

Sozvočje različnih glasbenih stilov z zvenečimi glasbenimi imeni ...

Press info

Rok Golob
Foto: Marko Delbello Ocepek

Glasbeni spektakel Simfonična Ekstaza 2 se v soboto 30. junija vrača na ljubljansko prizorišče, tokrat na Kongresni trg. Skladatelj, aranžer, producent, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob na velikem odru ponovno združuje priznane glasbenike iz sveta popa, rocka, rapa in klasične glasbe. Pod njegovo dirigentsko taktirko bodo nastopili Orkester Zagrebške filharmonije in Perpetuum Jazzile in solisti: Gibonni, Tomi M (Siddharta), Nuška Drašček, KiNG FOO, Maja Keuc, Katrinas, Murat & Jose, Lana Trotovšek, Metalsteel, Nina Strnad, Omar Naber in Tinkara Kovač. Zaprosili smo ga, za nekaj pojasnil.

Po šestih letih se ponovno vračate s Simfonično ekstazo. V čem sta si projekta podobna in v čem raznorodna?
Rdeča nit je še vedno orkester z zborom in bendom. Stilno smo šli še širše, od metala, rapa, jazza, rocka, popa do klasike in filmske glasbe.​ ​Premierno imamo Perpetuum Jazzile z orkestrom, premierno tudi prvič z nami Gibonni in Orkester zagrebške filharmonije.​

Nekateri vokalni solisti so ostali enaki (Tomi Meglič, Maja Keuc, Nuška Drašček, Katrinas), sicer pa je večina sodelujočih drugih kot pri prvi Ekstazi, vključujoč glavni izvajalski telesi. Po kakšnem ključu torej izbirate sodelujoče?
​Imeti moramo neko skupno kemijo in glasbeno povezavo  - "moramo si biti všeč"!​ ​ Pa vedno tudi premikamo meje in gradimo na tem, da je koncert interesanten medgeneracijsko.​

Nam lahko poveste nekaj več o samem programu? Boste izvajali le vaša avtorska dela, ali …?
​Večinoma bodo kompozicije in aranžmaji res moji avtorski, spet pa z veseljem ponovno sodelujem tudi z očetom Janijem, ki je prav tako prispeval aranžmaje za Gibonnija. Skupaj sva delala že za Soul Activation, Stingovega kitarista Dominic Millerja, Toni Cetinskega, Neisho, Massima in mnoge druge..​ 

Vaš oče, skladatelj Jani Golob, je pred kratkim praznoval 70. let. Kako je bilo odraščati v glasbeni družini in v senci priznanega skladatelja? Kako ste se izvili izpod njegove sence?
​Moj oče Jani je čisto sonce in to je vedno okoli sebe tudi širil - svetlobo in veselje do glasbe. Pravzaprav skoraj nikoli nisva imela konfliktov okoli glasbe. Oba se zavedava, da je to ena najlepših stvari na svetu.

Bo sledila Simfonična ekstaza 3 itd.?
​Bilo bi prav, če nam bo vesolje naklonjeno ...​ 

Kaj bo naslednji korak Roka Goloba kot avtorja, s čem nas boste presenetili naslednjič?
​Trenutno bi moral biti pravzaprav zopet na Kitajskem in v Mongoliji, kamor sem bil že tretjič povabljen s strani kitajskega ministrstva za kulturo. Sem pa zaradi organizacijskih zadev tokrat moral to spustiti, zagotovo pa bom z njimi z veseljem spet sodeloval, ker so izjemno zanimivi zaradi nam popolnoma drugačnih inštrumentov in orkestrov. Pred kratkim sem sodeloval tudi z neverjetnim klaviaturistom in pevcem Jonah Nilssonom (Dirty Loops)​, s katerim sva skupaj snemala material za novo ploščo, ki jo bo izdal sam Quincy Jones. Veliko stvari se odpira, glasba je res neverjetna.