07.07.2021

Iz moje poslušalnice: Janja Brlec

Citrarka Janja Brlec si želi svoj inštrument približati širši javnosti kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti,  zato se pojavlja v različnih glasbenih stilih.

SIGIC

Brlec
Foto: osebni arhiv

miRAkulus (Rok Golob): The Guides are Here (2020)

Janja: Guides are here – Skladba je čudovita, mistična in me odpelje v čisto drug svet. Svet ljubezni in miru. Rokova glasba mi je zelo blizu in upam, da se bodo kdaj najine poti srečale in bova kdaj sodelovala.

Nina Strnad: Nad mestom se dani (Trenutki z Jožetom Privškom, 2018)

Janja: Obožujem slovensko popevko in večne melodije naših največjih ustvarjalcev le te Jožeta Privška, Jureta Robežnika in Mojmirja Sepeta. Nina Strnad je zagotovo ena naših najboljših vokalistk in interpretatork slovenske popevke. Oba njena albuma Trenutki z Jožetom Privškom in V luči življenja sta čudovita.

Uroš Barič: E. Morricone - Gabriel's Oboe, arr. Marchione

Janja: Uroš Barič je akademski klasični kitarist, snemalec in producent. Pri Urošu Bariču je bil v njegovem studiu Baros Records posnet moj novi album klasične glasbe »Moments«. Navdušena sem nad njegovo profesionalnostjo in občutkom za glasbo.  

Meta Malus in ansambel Mihe Dovžana - Stare citre  (Moja glasba, moje citre, 1994)

Janja: Če bi izbirala med slovenskimi znanimi citrarji bi zagotovo izbrala Miha Dovžana. Ansambel Miha Dovžana ima velike zasluge, da so se citre po 2. svetovni vojni, ko se je zanimanje za ta inštrument precej zmanjšalo in je bilo precej inštrumentov uničenih, ponovno  začele pojavljati v javnosti. Miha nam je zapustil lepo zakladnico skladb v sestavu Ansambla Mihe Dovžana. Poleg tega je sodeloval z mnogimi slovenskimi glasbeniki kot so Vlado Kreslin, Magnifico,… kar je veliko prispevalo k prepoznavnosti citer.

Gal George Gjurin – Sneg (Duša in telo, 2012)

Janja: Gal je izjemen glasbenik, multiinštrumentalist. Pred dvema letoma sem prvič sodelovala z njim in imela vpogled v njegovo ustvarjanje »od blizu«. Glasbenik, ki te večkrat pusti brez besed. 

Iz uredništva:

Janja Brlec citrarka,  prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Z odliko je diplomirala na Visoki šoli za gledališče v Münchnu ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Nastopila je solistično in v različnih komornih zasedbah na številnih mednarodnih festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in Hrvaški ter sodelovala z odličnimi glasbeniki kot so orkester Salzburg Mozart Players,  Mezzena Quartet iz Italije, Izidor Erazem Grafenauer, Aleksander Kuzmanovski, Nuška Drašček, Manca Izmajlova,  Gal Gjurin,… Je članica Slovenskega citrarskega kvarteta in Dua Kontrario. V prizadevanju za prepoznavnost citer kot koncertnega inštrumenta sodeluje s skladatelji in nastopa na koncertnih abonmajih.