08.12.2021

Iz moje poslušalnice: Lovorka Nemeš Dular

Danes svoj glasbeni okus z nami deli Lovorka Nemeš Dular, glasbenica širšega formata, predana pianizmu, pedagoškemu delu in muzikološkemu udejstvovanju.

SIGIC

Lovorka Nemeš
Foto: osebni arhiv

Jerko Novak, Kajetan Kovič - Maček Muri: Uspavanka (1984)

Lovorka: Glasba, ki me s toplimi harmonijami in ljubkim besedilom umiri in popelje v otroštvo. To uspavanko sem pela obema otrokoma pred spanjem.

Jože Privšek, Dušan Velkaverh –Nad mestom se dani

Lovorka: Zame najlepša slovenska popevka. Z genialnimi harmonijami in čudovitim besedilom v izvedbi Ditke Haberl.

Svetlana Makarovič - Teci, punčka

Lovorka: V tem svetu ni lahko biti. Sploh pa ne - ženska. Svetlana. Zato, ker je unikatna, ker je posebna, s svojo karizmo, čudaštvom, odbitimi besedili in izvirno glasbo.

Adi Smolar - Jaz sem nor

Lovorka: Enkrat smo ga z družino šli poslušat na eno od ljubljanskih osnovnih šol. Prišel je malo pred nastopom in kot vsi navadni smrtniki poskušal najti parkirno mesto. Ker smo bili ravno tam, nas je vprašal, ali vemo, ali sme pred šolo pustiti avto. Spomnim se, da sem mu odvrnila, da če pa bodo komu pustili tam parkirati, da bo to gotovo on. Smo se vsi nasmejali. Adi je neposreden, šaljiv, kritičen, duhovit, tudi žalosten, najbolj pa se me dotakne njegova iskrenost. Jaz sem nor pa zato, ker je vse, kar je v tej skladbi, res. In ker v teh časih ta veščina še kako prav pride.

Lucijan Marija Škerjanc - Concertino za klavir in godala

Lovorka: Definitivno eden mojih najljubših slovenskih skladateljev (poleg Janeza Matičiča, ki ga pogosto izvajam, zato bom tokrat preskočila njegovo glasbo). Delo je pravi biser. Užitek ga je tako igrati kot poslušati. Vrhunska in virtuozna obravnava klavirskega stavka, z vselej udobnimi tehničnimi pozicijami. Skladbo na posnetku izvaja eden mojih slovenskih pianističnih vzornikov, Aci Bertoncelj.

Iz uredništva:

Lovorko Nemeš Dular je glasbena pot jo vodila od Dubravke Tomšič Srebotnjak (Ljubljana), Arba Valdme (Köln), Konstantina Bogina (Bergamo) do Marine Horak (Ljubljana). Zaradi želje po prodiranju v bistvo glasbe je zaključila tudi študij muzikologije na FF v Ljubljani. Zanima jo odkrivanje redko izvedenih del in nove glasbe. Je analitična, radovedna, odkriva glasbo z različnih zornih kotov in redno osvežuje svoje interpretacije. Zelo rada snema in sodeluje z drugimi glasbeniki.