03.05.2021

Iz moje poslušalnice: Tanja Sonc

Tanja Sonc je predstavnica mlade generacije slovenskih violinistov. Osvojila je številne nagrade na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Je umetniška voditeljica komornega »Sonc Festival«.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Tanja Sonc
Foto: osebni arhiv

Marjana Deržaj - V Ljubljano

Tanja: To pesem smo vedno poslušali v avtu, ko sem se vozila na ure violine iz Radeč v Ljubljano. Vzbudi lepe in vesele trenutke brezskrbnega otroštva ter mi vedno prinese nasmeh na obraz.

Magnifico - Hir aj kam, hir aj go

Tanja: Ker me dvigne na noge in bi kar zaplesala. Magnifico je unikat in prav tako njegova glasba.

Vlado Kreslin - Iz Goričkega v Piran 

Tanja: Moj oče je pogosto poslušal in občudoval Kreslina in tudi jaz, kadarkoli imam domotožje, rada poslušam njegove pesmi. Poje zelo iskreno in to se čuti v vsaki pesmi.

Benjamin Ipavec - Serenada za godala

Tanja: Skladatelj romantike a kljub temu se v Serenadi sliši velik vpliv klasicizma.

Lucijan Marija Škerjanc - Concertino za klavir in orkester
 

Tanja: Škerjanc je eden najpomembnejših slovenskih skladateljev in predstavnik pozne romantike. Njegov Concertino v izvedbi fantastičnega slovenskega pianista Acija Bertonclja je balzam za dušo.

Iz uredništva:

Tanja Sonc je predstavnica mlade generacije slovenskih violinistov. Osvojila je številne nagrade na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Po končanem študiju pri Primožu Novšaku v Ljubljani, se je izpopolnjevala pri Wonji Kim Ozim in Igorju Ozimu  na Mozarteumu v Salzburgu. Podiplomski študij na Zürcher Hochschule der Künste v Zürichu v razredu Nore Chastain je z odliko zaključila junija 2017. V sezoni 2017/2018 je Tanja postala članica orkestra ”Zürcher Kammerorchester”.

Od 2017 naprej je štipendistka Villa Musica Rheinland-Pfalz. Je tudi “Artist in Residence” na “Molaeb Festival For Chamber Music And Fine Arts” v Libanonu.

Februarja letos je gostovala v Berlinu v oddaji Europe@Home, ki jo je vodil svetovno znani violinist, Daniel Hope.