15.09.2021

Iz moje poslušalnice: Blaž Snoj

Tokrat nam družbo s svojim izborom dela Blaž Snoj, asistent za flavto na Kraljevem konservatoriju v Antwerpnu in profesor piccola na konservatoriju v Utrechtu (NL) ter član teama profesorjev Mednarodnega flavtističnega seminarja Bruges (IFSB).

SIGIC

Blaž Snoj
Foto: Goran Antlej

W. A. Mozart - Concerto in C for Flute, Harp, and Orchestra, K.299 - 2. Andantino (Academy of St. Martin-in-the-Fields, dir. Sir Neville Marriner, Irena Grafenauer – flavta)

Blaž: Zakladnica navdiha Irena Grafenauer in njena večna interpretacija Mozartovega koncerta za flavto in harfo.

Svetlana Makarovič - Mali Kakadu: Labodi

Blaž: Kot otrok sem vsak večer zaspal ob glasbenih pravljicah različnih slovenskih avtorjev. Obrabljene audio kasete tičijo nekje na podstrešju, genialna besedila in interpretacije pesmi Svetlane Makarovič pa mi v ušesih odzvanjajo še danes.

Elda Viler – Jože Privšek: Zlati prah imaš v očeh

Blaž: Odkar pomnim, so me privlačili odlični vokali. Vedno znova me presune čudovit glas pevke Elde Viler.

Nina Strnad - Dušan Velkaverh: Vila z rimskega zidu (V luči življenja, 2016)

Blaž: Še ena vrhunska vokalistka, ki jo občudujem in zelo pogosto poslušam, je odlična Nina Strnad.

Mojmir Sepe: Medved Bojan

Blaž: Ko sem pred leti s klarineta presedlal na flavto, je bila prva melodija, ki sem se jo naučil, tema iz legendarne animirane serije Medved Bojan, za katero je glasbo napisal Mojmir Sepe.

Iz uredništva:
Blaž Snoj
je začel igrati flavto s sedemnajstimi leti in bil še isto leto sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani. L. 2012 je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Karoline Šantl Zupan. L. 2014 je magistriral na Kraljevem konservatoriju v Antwerpnu v razredu prof. Alda Baertna. V času študija v Belgiji je postal član Orkestrske akademije v soorganiziaciji Kraljeve flamske filharmonije in konservatorija v Antwerpnu, bil finalist in dobitnik posebne nagrade Nizozemskega mednarodnega tekmovanja za flavto, zasedel mesto solo flavtista v Belgijskem komornem orkestru, prejel polno štipendijo konservatorija v Sydneyu in opravil avdicijo za pripravništvo v Kraljevi flamski filharmonji. L. 2015 je zasedel mesti namestnika solista in solo pikolista orkestra Nederlands Camerata v Amsterdamu, l. 2016 skupaj s harfistko Teo Plesničar kot član dua Astratto igral v finalu Mednarodnega tekmovanja Storioni za komorno glasbo, l. 2017 pa zaključil tudi magistrski študij piccola na Kraljevem konservatoriju v Antwerpnu (prof. Peter Verhoyen), v času katerega je bil štipendist Ministrstva za kulturo. Kasneje je svoje znanje izpopolnjeval še na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu prof. Carlosa Bruneela v okviru programa 'koncertni glasbenik'.

V času pandemije je team profesorjev, katerega del je tudi Blaž, v okviru poletne šole za flavto in piccolo International Flute Seminar Bruges organiziral serijo koncertov, kjer se je predstavil tudi sam.

https://www.youtube.com/watch?v=pLr5ix-tThg&t=753s