17.01.2022

Praznične Katrinas

Na plošči praznične božično-novoletne glasbe zasedbe Katrinas, godalnega kvarteta Feniks, harfistke Urške Križnik Zupan in Tomaža Habeta se sprehajamo skozi različne glasbene žanre.

Tanja Benedik

Zimski večer

Katrinas & Godalni kvartet Feniks s harfo

Zimski večer

samozaložba
2021

Katrinas, ena redkih ženskih vokalnih skupin, ustvarja že od leta 1999. Istega leta je posnela prvo in nato leta 2001 drugo zgoščenko. Ta, Letim, je dobila ime po zmagovalni skladbi na Slovenski popevki. Zasedba se je z leti nekoliko menjala, trenutno se je ustalila pri članicah Sanji Mlinar Marin, Katarini Habe in Petri Grkman. Skoraj ni minilo leto, da se dekleta ne bi predstavila na kakem festivalu ali večji prireditvi z novo uspešnico. Za njihove avtorske skladbe je skrbel predvsem Rok Golob. Kot pravijo, čakajo na prave trenutke in prebliske, potem se spet pojavijo s čim novim. Novo skladbo, novim sodelovanjem z drugimi glasbeniki, zgoščenko. Lani so po štirih letih v sodelovanju z avstralsko pevko Cherie in njeno ekipo predstavile novo skladbo Le naprej. Kar dve leti pa je trajalo, da so na zgoščenki luč sveta ugledale praznične božično-novoletne skladbe. Zaradi protikoronskih ukrepov so se namreč sproti podirali načrti glede snemanj. Kot so članice terceta zapisale v napovedi, gre za glasbeni sprehod skozi različne glasbene žanre – od klasike, tradicionalnih skladb do zabavne glasbe, od Corellija in Mozarta do znanih ponarodelih božičnih skladb in zabavnih zimzelenih skladb s praznično tematiko.  Ob večkratnem poslušanju in zgoraj napisanem mi je zgoščenka poleg novega pogleda na nekatere že znane skladbe prinesla še eno misel. Kot izjemen ustvarjalec glasbe za otroke in glasbeni pedagog je Tomaž Habe tudi pričujočo glasbo napisal tako, da jo otroci zlahka poslušajo. Predlagam, da preizkusite, pri nas doma smo in na (pred)pubertetnici vsekakor deluje.

Na hitri pogled ne bi mogli reči, da skladbe poznamo, vsi naslovi so namreč slovenski. A vendar poleg avtorskih skladb na zgoščenki najdemo še kako znane, le da na novo prepesnjene praznične hite. Vso glasbo, priredbe in prepesnitve je prispeval Tomaž Habe. Od domačih skladb slišimo Avsenikovo Zvezde na nebu žare in ljudsko Kaj se vam zdi, pastirci vi, avtorske pa so Sneženi možic, Ples snežink in Knjiga spominov. Jingle bells so Kraguljčki, Tannenbaum je Smrečica in Sleigh ride Na saneh, Pastorale iz Božičnega concerta grossa, glavna tema iz Mozartovega Koncerta za klarinet v A-duru, pa se pojavi kot Nikogar ni. Naslovna skladba albuma, Zimski večer, je v izvirniku tradicionalna angleška kolednica The First Noel in sega daleč v preteklost.

Posebno zvočno podobo izvedbam doda godalni kvartet Feniks, ki ga sestavljajo Vera Magdevska, Kristina Fale, Eva Grmek in Monika Tekavčič, ob harfistki Urški Križnik Zupan. Glasovi pevk se izredno lepo pokrivajo in dopolnjujejo, se pa tudi izmenjujejo v glasovih. Godala in vokal so zmagovalna praznična kombinacija.

Ob večkratnem poslušanju in zgoraj napisanem mi je zgoščenka poleg novega pogleda na nekatere že znane skladbe prinesla še eno misel. Kot izjemen ustvarjalec glasbe za otroke in glasbeni pedagog je Tomaž Habe tudi pričujočo glasbo napisal tako, da jo otroci zlahka poslušajo. Predlagam, da preizkusite, pri nas doma smo in na (pred)pubertetnici vsekakor deluje. In ker so besedila slovenska, še toliko bolje.