30.12.2020

Iz moje poslušalnice: Zveza slovenskih godb

Današnji izbor ob poslavljanju od starega leta je prispevalo kar celotno predsedstvo Zveze slovenskih godb.

SIGIC

Slovenski mladinski pihalni orkester
Foto: Andrej Kerman

Slovenske godbe imajo več kot 350 letno tradicijo na katero so godbeniki zelo ponosni, kot seveda tudi na to, da sodijo v družbo najboljših tovrstnih sestavov v Evropi, celo v svetu. Program godb je razdeljen na korakanje in figurativo ter orkestersko igranje. Zveza slovenskih godb - ZSG je krovna organizacija, ki združuje mladinske orkestre, godbe oziroma pihalne orkestre in veteranske godbene zasedbe. Za igranje v godbi je potrebna osnovna glasbena izobrazba, seveda pa je vse več srednješolskih in akademskih glasbenikov. Marsikateri vrhunski glasbenik, je pričel svojo glasbeno pot ravno v godbi.

P.S.: Na sliki je Slovenski mladinski pihalni orkester, v katerega se vsako leto, in sicer v okviru mladinskega tabora Musica creativa (v organizaciji ZSG), vključijo mladi iz vse Slovenije in zamejstva, kot tudi udeleženci iz tujine. 

Bojan Adamič / Pihalni orkester KGBL (dir. Andrej Zupan) - Tratata, zdaj igra naša muzika (2014)

ZSG: Zveza Slovenskih godb je letos razglasila skladbo Tratata, zdaj igra naša muzika za himno slovenskih godb. Gre za glasbeno delo Bojana Adamiča in tekst Frana Milčinskega - Ježka. 

P. I. Čajkovski (trans. Roger Niese) / Mladinski pihalni orkester Zveze slovenskih godb - Romeo in Julia (2012)

ZSG: Glasbeni program godb je raznolik in v njem najdemo prav vse glasbene zvrsti, tudi resno glasbo. 

Tomaž Habe / Slovenski mladinski pihalni orkester (dir. Mitja Dragolič) - Poptnik (2015)

ZSG: Godbe oziroma orkestri veliko izvajajo dela slovenskih skladateljev. Skladbo Tomaža Habeta izvaja Slovenski mladinski pihalni orkester, katerega vsako leto združi Zveza slovenskih godb na poletnem taboru Musica creativa. 

Rok GolobPihalni orkester Krka (dir. Matevž Novak) - Godba na čudežnem vlaku (2012)

ZSG: Pihalni orkester Krka velja za orkester iz koncertne skupine. V svoji raznolikosti lahko prisluhnete razigrani melodiji Godba na čudežnem vlaku, pod katero se je podpisal skladatelj Rok golob. 

V. in S. Avsenik (prir. Vinko Štrucl) / Orkester Slovenske vojske - Show program (2009)

ZSG: V Sloveniji delujeta tudi dve profesionalni godbi policijska in vojaška, v katerih delujejo akademski glasbeniki, ki pa sicer v večini igrajo tudi v ljubiteljskih godbah. Tako profesionalne kot amaterske godbe krasi izvajanje korakanja in figurative, pri čemer ne navdušuje samo glasba, temveč njihov strumni korak in različni liki. Orkester slovenske vojske in izvedba Show programa.