08.02.2024

VIII. Mednarodni festival AS Bled

Od 8. do 11. februarja 2024 v Festivalni dvorani Bled poteka že osmi mednarodni festival AS Bled.

Press info

VIII. Mednarodni festival AS Bled

Mednarodni festival AS Bled je, odprt za vse ljubitelje saksofona, postal osrednji tovrstni dogodek v Sloveniji, z vse večjo odmevnostjo v mednarodnem prostoru. Prva edicija festivala se je odvila na Bledu leta 2014 ob 200. letnici rojstva belgijskega izumitelja glasbil Adolpha Saxa, katerega najslavnejši izum je prav saksofon. Festival je namenjen tako mladim glasbenikom, ki želijo poglobiti svoje znanje igranja inštrumenta in nastopanja kot širši koncertni publiki.

Četrtek, 8. februar 2024 ob 20. uri, Festivalna dvorana - Bled
Prešerni SOStenuto


Uvodni koncert 8. mednarodnega AS festivala bo hkrati obeležitev slovenskega kulturnega praznika in bo tokrat jazzovsko obarvan, obogaten s solisti mednarodnega slovesa. Ker brez Prešerna ob kulturnem prazniku seveda ne gre, bosta dogodek z recitalom Prešernove poezije obogatila dramska igralca.

Petek, 9. februar 2024 ob 20.30, Festivalna dvorana - Bled
Spectrum saxophone quartet


Na 2. festivalskem koncertu festivala AS se bo predstavil mlad, a že uveljavljen avstrijski saksofonski kvartet Spectrum, ki bo predstavil glasbo sodobnih avstrijskih skladateljev.
Na koncertu bodo izvedena dela, ki so jih za to zasedbo napisali Friedrich Cerha, Georg Friedrich Haas, Ursula Reicher ter Gerald Preinfalk, ki se bo predstavil tudi kot saksofonist, gost kvarteta.

Sobota, 10. februar 2024 ob 20.30, Festivalna dvorana - Bled
Artist Gala


Na koncertu gostov 8. AS festivala bodo nastopili glasbeniki iz Nizozemske, Francije, Avstrije, Slovenije in Hrvaške, ki jih je na Bled povabil Lev Pupis, umetniški vodja festivala AS. Na koncertu bodo zazvenela originalna dela skladateljev Geralda Preinfalka in Jun Nagaa ter prvikrat v Sloveniji tudi nepoznano skladbo francoskega skladatelja Gabriel Pierneja, ki vrsto let pozabljena ležala v francoski narodni knjižnici v Parizu. Pestremu komornemu koncertu bodo glasbeniki dodali tudi priredbo Hačaturjanove mojstrovine in Faurejevo melodijo.

Nedelja, 11. februar ob 18. uri, Festivalna dvorana - Bled
Rapsodija v zlatem


Nastopajo:
Saksofonski mladinski orkester SOS junior
ADA mednarodni mladinski saksofonski orkester
dirigenti: Gerald Preinfalk, Stephanie Schoiswohl in Lan Meden
solistka: Iren Seleljo, klavir
solist: Gerald Preinfalk, klarinet
tolkala: Klemen Juvančič, Tine Lestan, Kristijan Kmet, Žiga Verdine