04.10.2019

Zajetno čtivo kot priloga razstavi

Razstava "Jugoton: vzhodno od raja", ki gostuje v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri je opremljena z izčrpnim katalogom razstave prevedenim v slovenščino, TMS pa je ta teden izdal še poseben dodatek h katalogu za svoj del razstave, poimenovan "Zvok v muzeju".

Sigic

Zvok v muzeju

O sami razstavi, ki je na ogled še do konca leta smo v našem mediju že obširno pisali, prav tako smo tudi že recenzirali katalog razstave (takrat sicer še v izvirniku), nujno pa je dodati, da je Tehniški muzej Slovenije omenjeni katalog izdal sedaj še v slovenski inačici ter z dopolnilno publikacijo Zvok v muzeju.

Gre namreč za to, da projekt Jugoton gostuje v TMS v okviru evropskega projekta Zvoki sprememb, v katerem sodeluje še pet muzejev iz Švedske, Finske, Nemčije in Poljske. Zato je v dodatni publikaciji podrobneje predstavljen omenjeni projekt, avtorji pa se posvečajo zvoku kot elementu neotiplive dediščine ter navajajo nekatere paktične primere uporabe zvoka pri muzejskem delu. Dodan je še katalog najbolj reprezentativnih radijskih sprejemnikov in gramofonov slovenskih proizvajalcev (Iskra, Gorenje, Telekomunikacije Ljubljana), ki jih hrani TMS.

Kot je v uvodniku zapisala muzealka, je zvok "prisoten vsepovsod, naj se tega zavedamo ali ne. Zato je pomemben element pri raziskovanju, razumevanju, interpretaciji, spoznavanju in izkušnji kulturne dediščine. Govori nam o zgodovini, kulturi ter načinu življenja, vzbuja spomine in nosi čustveni naboj. Zato se v sodobni muzeologiji vedno bolj posvečamo zbiranju, beleženju in interpretaciji zvoka v vseh segmentih našega dela."