12.04.2016

Balladero, Stara mestna elektrarna, 15. april 2016

Balladero vabi na predstavitvene koncerte albuma Perfect You, s pričetkom v petek, 15. aprila, v ljubljanski Stari mestni elektrarni in nadaljevanjem v Mariboru in Murski Soboti.

SIGIC

Balladero

Predstavitveni koncerti

Balladero

Stara mestna elektrarna, Ljubljana
15. april 2016, ob 20.00

Salon uporabnih umetnosti, Maribor
16. april, ob 20:30

Gledališče park, Murska Sobota
23. april, ob 20:00

Ob izidu novega albuma Balladero pripravlja serijo predstavitvenih koncertov, ki se bo pričela v Stari mestni elektrarni, sledita pa še koncerta v Mariboru in Murski Soboti. Ob tej priložnosti smo z vodjo projekta, Dominikom Bagolo, spregovorili nekaj besed. 

V vašem predstavitvenem tekstu je zapisano, da je vaša ambiciozno začrtana glasbena pot svojevrsten unikat na slovenski glasbeni sceni. Lahko to obrazložite?

Zapisano je, da je glasba, ki jo ustvarjam(o) svojevrsten unikat na sceni. Velikokrat sem kje zasledil, da je glasba Balladera “neuvrščena”, da se žanrsko izmika. In da jo je torej težko opredeliti. Tako da po svoje unikat kot nekaj, kar štrli izven običajnih žanrskih predalov, obenem pa poskušam ohraniti avtorsko svežino in drugačnost, izraz z jasnim podpisom pač, po čemer se na prvi posluh razlikujem od ostalih izvajalcev. To se mi zdi pomembno, ker je ponavljanja ustaljenih vzorcev, sploh na domači sceni, preveč. Ambiciozna zastavljena glasbeno pot sicer ni nič posebnega, verjetno je to lastno vsakomur, ki poskuša z resnim delom priti na glasbeno sceno in ostati v njej. Je pa res, da sam težko sprejemam kompromise, sploh kar se tiče studijskega ustvarjanja albumov, zato če se le da, stvari zastavim tako, da ustvarimo pogoje v katerih kakovost in umetniška integriteta nista vprašljiva. Vse ostalo pa seveda pride zraven, želja po čim širšem občinstvu, tudi izven Slovenije, iskanje koncertnih priložnosti, povezovanje z mednarodno glasbeno sceno, itd.

Lahko poveste o samem pomenu naslova albuma Balladero Perfect You?

Glede na to, da živimo v dobi selfieja je naslov albuma komentar na težnjo sodobnih posameznikov, da smo v vsakem trenutku popolni, brez napake in se tako tudi prikazujemo – neprestano stiliziranje vsakdanjega življenja, od instagram fotografiranja hrane, ki je postalo nadomestek za arhaično molitev kot zahvalo za tisto, kar je na krožniku, do poziranja in razgaljanja naše zasebnosti v zameno za všečke. Obenem pa po drugi strani naslov sporoča, da je dovolj že to, da pač si, kar si. Vsak je unikat, zakaj torej toliko težnje po uniformirani popolnosti? To je tudi teza, ki jo zastavi album kot celota in jo potem, vsaka po svoje, interpretirajo skladbe. Te sicer tokrat v besedilih ponujajo premik iz bolj osebno izpovedne naravnanosti prvenca Club Deuce k bolj aktualnim temam. Od razbitja sanj o Sloveniji kot mali Švici (Zlati časi), grške krize (New state of mind) do migrantov (Sale la vie), obenem pa album vpeljuje tudi bolj univerzalne eksistencialne teme (Perfect view, Desert trail, Le bdi), ne manjkajo pa tudi klasični baladni “break up” songi (This grace, Last tango). Je pa rdeča nit novega albuma premik iz intime k drugemu, bolj se ukvarja s tem, kar se dogaja izven osebne izkušnje. Tudi za to namesto jaz, tokrat ti … ali če parafraziram, prevpraševanje o tem, kako smo lahko res popolni, boljši, bolj ljudje, mi vsi.

Kakšno je sporočilo vašega promocijskega, nostalgično - socialno naravnanega singla Zlati časi, ki je med poslušalci naletel na zelo dobre odzive?

Zlati časi so odziv na dejstvo, da se je v preteklih letih v Sloveniji dokončno razbil mit o tem, da smo neka posebnost, da smo boljši od drugih držav, ki so bile prav tako del evropskih in globalnih tranzicijskih premikov in so nam včasih gledale v hrbet, zdaj pa se je zgodba obrnila. In takoj ko se je, smo po večini spet začeli z jamranjem, z nostalgijo, z govorjenjem o tem kako je bilo včasih vse boljše. Ampak “zlati časi” so vedno izmuzljivi, zdaj so, potem jih spet ni, pomembno je, da ne obstanemo na mestu, vdani v usodo. Zato ta skladba noče biti žrtev jokavosti in zazrtosti nazaj, ampak z udarnimi kitarskimi rifi maršira naprej, proti boljšim časom, ki jih lahko znova zgradimo le skupaj.

Obstaja razlika med zvenom, ki je nastal s pomočjo studijskih glasbenikov v nemškem studiu in spremljevalno skupino s katero se boste podali po glasbenih prizoriščih?

Sicer poskušamo zajeti čim več detajlov, ki jih prinaša plošča, ampak nisem pristaš sterilnih poustvarjanj tega, kar je zapisano na ploščah tudi v živo. Glasba mora na odru dihati, se razvijati, preseči tisto kar je na plošči. Tako da razlika vsekakor bo, že zaradi tega, ker gre za druge glasbenike in vsak igra drugače, z drugačno barvi, karakterjem, dinamiko. Vesel sem, da mi je uspelo za promocijske koncerte plošče Perfect You zbrati izjemno ekipo prekaljenih domačih glasbenikov Boštjan Gradišek (bobni), Jernej Kržič (bas kitara) ter Martin Lunder (kitara) in prepričan sem, da bomo odlično in ustvarjalno energijo iz studijskega snemanja, kjer je sodelovala mednarodna ekipa (ob producentu Uweju Bossertu na kitarah še Hubert Steiner na bas kitari, Sebastian “Seppl” Rotard na bobnih in Mirni Bogdanović na spremljevalnih vokalih), uspeli prenesti tudi na odre.

Razmišljate o možnosti nastopanja oz. ustvarjanja v prihodnosti brez spremljevalne skupine, samo vi in klavir?

To možnost sem že s pridom izkoristil na lanski enotedenski turneji po Švici, kjer sem s solo nastopi igral v Baslu, Zuerichu, Bernu, Luzernu, Thunu, Burgdorfu, Murtnu. Tudi ta del zgodbe Balladero je zmeraj poseben izziv, saj skladbe nastajajo po večini na klavirju, zato jih ni težko prenesti v solo format, je pa seveda to potem čisto drugačna odrska izkušnja in tudi drugačna izkušnja za poslušalce, bolj intimna, bolj baladna.

Kaj lahko vaši oboževalci pričakujejo od treh predstavitvenih koncertov v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti?

Poslušalci lahko pričakujejo seveda vse skladbe iz nove plošče Perfect You in presek najvidnejših iz prvenca Club Deuce, predvsem pa lahko pričakujejo pristno in intenzivno muziciranje. Komaj čakamo, da skladbe zapustijo okvir studijskih posnetkov in gredo svojo pot tudi na koncertih, zato vabimo vse, da se nam pridružite na katerem izmed prvih koncertov – 15.4. bo koncertna premiera v Stari elektrarni v Ljubljani, 16.4. se oglasimo v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru, nato pa krenemo še proti Murski soboti, kjer bomo 23.4. nastopili v dvorani gledališča Park.

Želite še kaj dodati, kar bi naše bralce utegnilo zanimati?

Rad bi se zgolj zahvalil vsem, ki tudi v instant časih bitk talentov in resničnostnih šovov še obiskujejo koncerte in podpirajo avtorsko produkcijo. Mogoče še to, nova plošča je kot CD na voljo preko naše spletne strani www.balladero.com , obenem pa je prisotna tudi na vseh večjih spletnih glasbenih platformah (Deezer, iTunes, Spotify, Apple music, itd.).