29.09.2023

Noches de Tablao: 4 miniature in I. nacionalni simpozij "Kako misliti flamenko?"

V Atriju ZRC bo v soboto, 14. oktobra 2023 potekalo koreografsko sodelovanje Noches de Tablao, naslednji dan, 15. oktobra pa prvi nacionalni simpozij Kako misliti flamenko?.

SIGIC

I. nacionalni simpozij "Kako misliti flamenko?"

Koreografsko sodelovanje Noches de Tablao: 4 miniature je odrska združitev štirih umetnikov, plesalcev, koreografov in pedagogov, ki s svojim delom močno zaznamujejo umetniški prostor slovenskega sodobnega flamenka. Urška Centa, Anja Mejač, Mitja Obed in Ana Pandur so avtorji različnih generacij, umetniških nazorov, pristopov in poetik, ki so tekom zadnjih desetletij vsak na svoj način trajno prispevali k oblikovanju in prisotnosti flamenka v domačem gledališkem prostoru in Slovenijo postavili na zemljevid te umetniške prakse.

V 4 miniaturah se srečujejo kot štirje ustvarjalci, ki na istem kraju in ob istem času pripravljajo vsak svoje, izvirno in za dogodek zasnovano koreografsko miniaturo. V njih prestopajo meje lastnega kreativnega medija, se sprehajajo po robu definicij žanra in formata ter iščejo nove kombinacije in kontekste odrskega sobivanja z drugimi performerji. Njihovo aktualno delo aktivno sega tudi na področje glasbe, odpira vprašanja o razmerju med plesnim telesom in zvokom ter prežemanjih koreografije sodobnega flamenka z okoljem, v katerem bivajo. Tako se srečujejo v razumevanju plesa flamenka kot zvočila ter razmisleku in uporabi gibajočega telesa kot zvočnega inštrumenta.

Tema simpozija Kako misliti flamenko? bo tokrat flamenko kot sodobna uprizoritvena praksa v slovenskem kulturnem prostoru.

Namen prvega simpozija je prevpraševanje površinske splošne predstave o flamenku, sopostavljanje pogledov ustvarjalk in ustvarjalcev in raziskovalk ter raziskovanje vzporednic med sodobnim flamenkom in sodobnimi uprizoritvenimi praksami. Poseben poudarek v prihajajoči prvi ediciji namenjajo koregrafskim postopkom in ustvarjalnim izkušnjam, ki, izhajajoč iz jezika flamenka, združujejo raznovrstne uprizoritvene prakse, in njihovemu umeščanju v slovenski kulturni prostor. Na simpoziju bodo sodelovali slovenski ustvarjalci na področju sodobnega flamenka Urška Centa, Mitja Obed, Anja Mejač in Ana Pandur, ki so obenem tudi kuratorji simpozija, njihove sogovornice pa bodo priznane plesne ustvarjalke in teoretičarke s področja performativnih študij in glasbe Maša Radi Buh, Mateja Bučar, Ivana Maričić in Snježana Premuš.

Noches de Tablao: 4 miniature
Ana Pandur
Urška Centa
Anja Mejač
Mitja Obed