15.02.2018

8. sezona cikla Harmonia Concertans – Stara glasba na Novem trgu

21. februarja se začenja nova sezona cikla, ki ga skupaj pripravljata Muzikološki inštitut ZRC SAZU in zavod Harmonia Antiqua Labacensis.

Tanja Benedik

8. sezona cikla Harmonia Concertans – Stara glasba na Novem trgu
Foto: Tanja Benedik

Ob tej priložnosti so program predstavili dr. Metoda Kokole z Muzikološkega inštituta in predstavnika zavoda Harmonia Antiqua Labacensis, oba tudi člana zasedbe musica cubicularis, Domen Marinčič in Tomaž Sevšek Šramel.

Cikel je nastal leta 2010 kot poskus predstavitve manj znanih skladb z našega geografskega prostora, s katerimi se ukvarjajo, jih proučujejo in izdajajo na Muzikološkem inštitutu. Tako so organizatorji združili znanstveni in praktični pristop, saj so se povezali z zasedbo musica cubicularis. Poskus je obrodil sadove, saj je tu že osma sezona cikla, ki ga spremlja vedno več abonentov, atrij ZRC SAZU se vedno znova napolni s poslušalci. Pomembno je, da projekt podpirajo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana in pogosto tudi druge ustanove. Letos je to Italijanski kulturni center v Ljubljani, in prvič se cikel povečuje iz prej štirih do petih, na šest koncertov.

Zavod Harmonia Antiqua Labacensis sta ustanovila Domen Marinčič in Tomaž Sevšek Šramel leta 2008 in je prvič nastopil kot mednarodni ansambel na dveh koncertih pod vodstvom Manfreda Kraemerja. Kasneje je zavod postal organizacijska oblika, preko katere prijavljajo projekte in izpeljejo projekte ansambla musica cubicularis. Ansambel pa je spremenljiva zasedba glede na potrebe koncertov.

Tomaž Sevšek Šramel: »V ciklu Harmonia Concertans smo do sedaj priredili 35 tematskih koncertov z glasbo od srednjega veka do začetka 20. stoletja, ki se izvajajo na zgodovinskih inštrumentih ali njihovih kopijah. Na koncertih je nastopilo 42 tujih in 20 slovenskih glasbenikov. Vsi glasbeniki so priznani specialisti za staro glasbo, nastopili pa so tudi dramski igralci in plesalci. Večino koncertov tudi snema Radio Slovenija in jo predvaja na programu ARS. Program potrjujejo tukaj prisotni, večina programskih predlogov prihaja s strani Domna Marinčiča. Temu sledi izbira izvajalcev in umetniško vodstvo, ki je tudi večinoma v Domnovih rokah.«

Letošnja sezona je v celoti obarvana italijansko. Štiri od šestih letošnjih koncertov bo izvedel ansambel musica cubicularis. Prvi koncert (21. februar) bo posvečen Claudiu Monteverdiju in skladbi Boj Tankreda in Klorinde, ki smo jo pri nas nazadnje slišali leta 2005 v Radovljici. Posebnost koncerta sta tenorist Giovanni Cantarini, ki se ukvarja z zgodnjo monodijo in recitacijo ter violinist Oliver Webber, ki se ukvarja predvsem z Monteverdijevo glasbo. Godala imajo denimo drugačne strune, violino se drži drugače, tehnika lokovanja se razlikuje od sodobne…

25. februarja bo na sporedu recital lutnjista  Michela Carreceja, ki bo izvajal izključno glasbo Giacoma Gorzanisa. Ta glasba sodi v slovensko glasbeno dediščino, saj je Gorzanis živel in deloval v Trstu in večino svojih del posvetil plemičem na Kranjskem.

10. aprila bo na sporedu beneška glasba za ansambel viol da gamba in orgle (Willaert, Bassano, Merulo, Legrenzi).

Koncert 19. junija bo posvečen madrigalom in šansonom 16. stoletja (Orlando di Lasso, Cipriano de Rore,  Giovanni Pierluigi da Palestrina).

10. oktobra bo recital čembalistke Cataline Vicens, nastopila bo z glasbo srednjeveških kodeksov, neapeljsko glasbo 16. in 17. stoletja, na sporedu bo pa tudi nekaj španske glasbe.

Sklepni koncert 6. novembra bo posvečen še enemu znanemu skladateljskemu peresu, ki ga tudi nismo veliko slišali v programih. Ansambel musica cubicularis bo z mezzosopranistko Kamilo Mazalovo izvajal glasbo Antonia Tarsie, ki je bil večino življenja organist v koprski stolnici, kjer je tudi arhiv njegove glasbe. To so v večini moteti za pevce in dve violini.

Letos organizatorji znova obujajo pred koncertni pogovor (zaenkrat pred prvim koncertom). Gre za dopolnilo oziroma dodatno obrazložitev tega, kar bodo izvajali na koncertu, pogovarjala se bosta dr. Metoda Kokole in Domen Marinčič. V kolikor bo odziv dober, se obetajo pogovori tudi v bodoče.

Po drugem koncertu Gorzaniseve glasbe, v ponedeljek, 26. februarja ob 12. uri, bo na Italijanskem kulturnem centru predavanje Renesančni lutnjist Giacomo Gorzanis in njegova glasba danes. Sodelovali bodo priznani italijanski muzikolog Dinko Fabris, Michele Carreca in Alenka Bagarič. Informativnemu uvodu o skladatelju in lutnjistu Giacomu Gorzanisu ter njegovih povezavah z današnjim slovenskim prostorom, bo sledila predstavitev dosedanjih prizadevanj za oživitev njegove glasbene zapuščine ter najnovejše zgoščenke Michela Carreceja.