31.05.2017

Avdicija za projektni otroški zbor Glasbene matice Ljubljana

Vabljeni na avdicijo, ki bo 15. in 22. 6. 2017, ob 17. uri v prostorih Glasbene matice, na Vegovi ulici 5 v Ljubljani.

Press info

Pedenjped
Foto: Marjan Manček

 Avdicijo bo vodila zborovodkinja Tatjana Štrbenk. Otrok bo ob petju pesmi po lastnem izboru izkazal karakteristike glasu. S ponavljanjem melodičnih in ritmičnih motivov bo izkazal obseg glasu, intonančno in ritmično natančnost ter glasbeni spomin. Preko dela na notnem primeru, ki ga bo pripravila zborovodkinja, bo izkazal orientacijo v notnem zapisu in harmonski posluh.

Prijavo na avdicijo pošljite do 10. 6. 2017 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice Ljubljana ali neposredno na e-naslov organizator@glasbenamatica.si.

Glasbena matica Ljubljana vabi otroke, stare 8-12 let k sodelovanju pri izvedbi glasbeno-gledališke predstave Pedenjped. Pesmi Nika Grafenauerja iz zbirke Pedenjped so dobile zvočno refleksijo v opusih različnih slovenskih skladateljev. Izbor le-teh je glasbena osnova gledališke predstave, ki jo bosta skupaj oblikovala projektni otroški zbor Glasbene matice in člani gledališke skupine Pionirskega doma.

Navihan Pedenjped, ki mu je dal nezamenljivo podobo ilustrator Marjan Manček, je prava klasika otroške literature. Prikupen fantič, ki je velik pedenj in še ped, štrlečih ušes in razkuštranih las, z resnimi nameni in nerodnimi prigodami, je v hudomušnih pesnikovih verzih prisoten že od leta 1966. Pesmi so že kmalu našle pot do skladateljev, ki so jih uglasbili preprosto, pripovedujoče in v igrivih melodijah, a pri vsakem skladatelju pride Pedenjpedova notranja govorica drugače do izraza.

Na avdicijo vabimo Pedenjpedove vrstnike – razigrane, ustvarjalne, radovedne, iskrive otroke, ki jim glasba predstavlja pomembno možnost lastnega izražanja in pot osebne rasti. Otroke, ki jim nič pedenjpedovskega ni tuje ter so v svoji neizmerni domišljiji korenjaki in učenjaki, slikarji in glasbeniki, vitezi in vrtnarji, torej gospodarji svojega pedenjcarstva.

Pri njihovem pevskem razvoju jih želimo skrbno spremljati s strokovnim umetniškim vodstvom, jih naučiti osnov vokalne tehnike, spodbujati k doživeti interpretaciji in samozavestnim nastopom, ter jim preko zborovskega petja odpirati vrata v čudovit in nenadomestljiv svet umetnosti.

Pevske vaje bodo potekale od 7. 9. 2017 do 31. 5. 2018, ob četrtkih, od 17.00 do 18.30 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani. Zborovodkinja je profesorica glasbe Tatjana Štrbenk, režiserka je gledališka pedagoginja Urša Strehar Benčina. Cena za sodelovanje v zboru je 20 € na mesec.

Premiera glasbeno gledališke predstave Pedenjped je predvidena 21. 1. 2018 v Pionirskem domu. Poleg tega bodo otroci pesmi posneli za radijsko oddajo in glasbeno zgoščenko, ki bo priložena novi knjigi o Pedenjpedu založbe Grafenuaer.

Prvi nastop zbora bo že 25. 11. 2017 v okviru Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu. Ob tej priložnosti se bodo otroci srečali tako s pesnikom Nikom Grafenauerjem kot ilustratorjem Marjanom Mančkom. Tekom šolskega leta bodo spoznali tudi skladatelje, ki pravijo, da so blagozvočni verzi kar sami klicali po glasbi in so zaslužni za to, da je Pedenjped najpogosteje uglasbena literatura Nika Grafenauerja.