05.12.2016

Kantavtorske kvante: Bakalinina moč sodelovanja

Renata Lapanja in Jani Kutin bosta v torek, 6. decembra, s številnimi gosti v klubu Cankarjevega doma predstavila svoj četrti album, ki nosi naslov Španabije.

Dušan Mijanović

Bakalina: Španabije
Foto: Janez Pelko

V Klubu Cankarjevega doma bodo v okviru ciklov Cankarjevi torki in Glasbe sveta v torek, 6. decembra ob 20. uri, poleg Renate (harmonika) in Janija (glas), nastopili tudi: Dejan Lapanja, Janez Škof, in Marjan Stanič, Mitja Roner, Mateja Gorjup, Zvezdana Novakovič, Andrea Pandolfo, Brencl banda, Salamandra Salamandra, Oktet Simona Gregorčiča in Accordion Group 4-8-8-16.

Pred koncertom smo se pogovorili z Renato in Janijem ter razjasnili nekatere zadeve.

Verjetno se marsikdo med vami sprašuje, kaj za vraga naslov Španabije pomeni? Gre namreč za izgovorjavo slovenske besede španovija v tolminskem narečju. »Kot povem v začetnem govoru, je španovija slaba za ogromno reči, sploh ker niso več časi, da bi bili ljudje pripravljeni delat skupaj. Mislim pa, da je za muzikante odlična priložnost, vsaj za spremembo, da se naučiš igrati z drugimi, da kaj novega ustvariš in kar je najpomembneje, da se družiš. Uradna razlaga španovije je poslovno sodelovanje. Iz tega vidika pa z našo španovijo ne bo dobička, saj je bilo preveč stroškov.« se je pošalil Kutin ter dal vedeti, da gre pri četrtem albumu za zelo obsežen projekt.

Ideja za album na katerem sodelujejo različni gostje se jima je porodila spontano. Bila sta že malo naveličana ustvarjanja v dvoje, saj sta kot duo posnela že tri albume, pri četrtem pa sta bila malce v dvomih, da se ne bi vse skupaj začela ponavljati, zato sta k sodelovanju povabila devet glasbenih skupin oz. glasbenikov. "Vsi sodelujoči glasbeniki so razumeli najino idejo sodelovanja, in z veseljem dodali vsak svojo glasbeno karakteristiko najinim idejnim zasnovam komadov. Da sodelovanje deluje, se je najprej pokazalo v skupnem muziciranju z Accordion Group, s katerimi igram že skoraj 5 let in ki so bili pravzaprav najin prvi španovijski poizkus (Zven z gradu: glasbena vstaja, 2013). Nadalje je zelo dobro izpadlo sodelovanje z Oktetom Simon Gregorčič, ki sem jih, med drugimi, vključila v glasbeni dogodek Dobrodelni koncert za mir (Javorca, 8.6.2014; osnovala in organizirala sem ga ob spominu na začetek prve vojne). Ko pa so naju povabili k sodelovanju v Dvocikel in nama za koncertna španovista predlagali Janeza Škofa in Marjana Stanića, je začelo počasi postajat jasno, da bo tovrstno sodelovanje obarvalo najin naslednji projekt,« je Renata opisala začetke razvoja projekta.

Kot je bilo že omenjeno, je album Španabije obsežen projekt, saj sta avtorja za ustvarjanje in snemanje porabila kar dobri dve leti. »Dokončna izpeljava ideje je zahtevala toliko časa tudi zato, ker se noben od naju primarno ne ukvarja z glasbo. Sama se ukvarjam z računovodstvom; vijuganje med sedenjem za računalnikom v pisarni ter za harmoniko doma, se je predvsem v zadnjem času zaradi organizacijske vneme zdelo neskončno," je dejala Renata, ki je vodila večino komunikacije med nastopajočimi.

Vsa besedila in osnovni aranžmaji na albumu so delo dua Bakalina. Fotografijo želenega objekta v Robidiščih je posnel Janez Pelko, ovitek je oblikoval Andrej Maver, skladbe pa je na različnih lokacijah posnel in uredil mojster Dejan Lapanja. »Album Španabije je tipičen Bakalinin izdelek, saj sva avtorja vseh osnovnih aranžmajev in besedil. Pri vsakem komadu sodelujejo drugi gosti, kar daje albumu veliko pestrost, poleg tega smo vsako pesem snemali na drugih lokacijah, kar se čuti v zvočni podobi posameznih pesmi. Nekaterim je ta razlika moteča, mi pa smo iskali ravno to. Snemali smo na skednju, v štali, v delavnici, na mlekarni, v cerkvi, ob bodeči žici... Za snemanje in zvočno urejanje gre zahvala Dejanu Lapanja, ki je devetkrat preselil studio v velikokrat, za to, neugodne razmere,« je Kutin navedel  prostore v katerih je zahtevno snemanje potekalo.

Skladbo Pogreb Evrope so skupaj z italijanskimi in zamejskimi gosti posneli lani na Dan samostojnosti in enotnosti v dolini Dragonje, ob žici na slovensko-hrvaški meji. "Zdelo se nam je pomembno opozoriti na nestrpnost do beguncev, ki se je takrat začela širiti po Evropi. Evropa je lep primer španovije, ki funkcionira samo dokler ni problemov. Po prihodu beguncev so meje znotraj Evrope postale še veliko bolj vidne in ostre kot kdaj koli prej. Vrednote so umrle. Edina 'vrednota', ki še združuje to namišljeno Evropo je evro,« se je ostro izrazil frontman dua Bakalina.


Kutin se je na četrtem albumu kot avtor besedil ukvarjal tudi s tematiko različnih svetov in zgodovinskih obdobij. "Pesem 'Ka se je dielu sviet' je nastala predvsem, ker smo v preteklih dveh letih v okolici Čadrga odkrili kamenodobno najdišče mezolitskih lovcev izpred najmanj 7000 let ter železnodobno grobišče in druge ostanke takratnega gorskega rudarjenja, pa tudi, ker smo v jami v Trebuši našli lobanjo in kosti veliko starejšega jamskega medveda. Potem, ko sva nekega dne z bratom Samotom postavila cevne zvonce na Žlejžnu (razgledna točka v bližini Čadrga) in ko je moj sin Matic zaigral nanje je izjavil: "To je pa tako lepa muzika, kot takrat, ko se je delal svet!" in osnovna ideja komada že bila tukaj. V pesmi 'Kanc sveta', ki smo jo posneli z Janezom Škofom in Marjanom Stanićem ne govorim o apokalipsi, ampak o vsakdanjem izumiranju starih običajev, obrti, znanj, vere...," je Jani pojasnil, kaj je privedlo do nastanka nekaterih skladb. Svet, ki smo ga do nedavnega poznali izumira, Evropa pa čaka na pogrebnika, ki jo bo zagrebel. Ogromna škoda je že storjena, ni pa še vse izgubljeno, prav zaradi razmišljujočih posameznikov, ki na tak ali drugačen način kljubujejo sistemu. "Kljub temu, da se je Evropa konkretno zamajala v svoji perspektivi, pa ji je pred tem vendarle uspelo vnesti v periferne prostore potuhnjeno ubijanje različnosti: hvala vsem bogovom za Janijevo voljo in talent, da ohranja pripoved v narečnem jeziku. Raznolikost življenjskih zgodb in načinov živetja namreč postopoma, pa vendar s preveliko brzino, oža svoj spekter, kot Jani lepo pove v skladbi 'Kancu sveta'," je pogovor zaključila Renata Lapanja.Renata in Jani bosta po novem letu, 8. januarja 2017 album Španabije predstavila tudi v domačem Tolminu. Zgoščenko lahko kupite, po ceni, ki jo določite sami, na spletni strani Macefizelj.