28.05.2022

Blagozvočja z robovja svetá

Zadnji snemalni podvig Bakaline Velike, posnet na edinstvenih lokacijah na robovih sveta, utrjuje sloves zasedbe, ki se je razvila v pravi poetični folk ansambel.

Andrej Pervanje

Zviezdna srebruo

Bakalina Velika

Zviezdna srebruo

Čadrg Records
2022

Med pisanjem tega sestavka je do mene prišla vest, da poteka prenova ceste v Čadrg, ene najbolj divjih cest do stalno naseljenega kraja pri nas. Meščani, sploh tisti iz Jankovićeve župnije, navajeni stalnega prometnega preurejanja pod pretvezo zastave zelene prestolnice, si takšnega posega v vsakdan ne moremo predstavljati. Zaradi kamnitega podora na kačasto ovinkasti, v skalo vklesani cesti je sedaj smrtnikom pot od Hudičevega mostu naprej zaprta. Domačini jo seveda smejo prečkati, saj je to edino cestišče na planoto nad Tolminskimi koriti, a za določen čas bo na robu sveta vladal mir. Če sklenemo, novi sveženj skladb na albumu Zviezdno srebruo je zadovoljil obilico pričakovanj, ki smo jih imeli glede te dodobra znane zasedbe. Z zahtevnim snemalnim podvigom se ji je posrečilo poudariti poslušalsko izkušnjo, četudi na račun kakovosti končnih posnetkov. Spretno aranžirane skladbe povzdignejo preprosto tematiko iskrenih izpovedi o odnosu med človekom in naravo ter dajo albumu nezamenljiv pečat, ki ga bo zasedba v nadaljevanju stežka presegla.

Na tej umaknjeni planoti domuje muzikant Križarjev s Čadrga, soustanovitelj eko pop dua Bakalina in njenega razširjenega ansambla Bakalina Velika, ki je letošnjo pomlad izdal novo zbirko avtorskih pesmi na zgoščenki z naslovom Zviezdna srebruo. Ne pozabimo, Čadrg ne slovi le po sirnem obratu in ekoloških kmetijah (na eni izmed njih, Pri Križarju, domuje tudi muzikant Jani Kutin), ampak je to tudi kraj mirujočega glasbeno-umetniškega in ekološkega festivala založniške hiše Čadrg Records, eklatanten primer napredne naredi-sam kulture in njene neomejenosti na urbane centre. Njen sloves odmeva še danes v delih bratov Sama in Janija Kutina, ki sta leta 2016 svoje moči po dolgem premoru združila na prelomnem četrtem ploščku Bakaline z naslovom Španabije. Po skupnih glasbenih začetkih v raznih punk in folk ansamblih, kot sta bila The Štrudls in Salamandra Salamandra, sta krenila po svojih ustvarjalnih in delovnih poteh, nato pa ta premor uradno prekinila pred šestimi leti, ob izidu Španabij, ki je bil povod za razširitev ansambla v Bakalino Veliko s takrat pridruženimi gostujočimi glasbeniki: tolkalcem Marjanom Stanićem, pihalcem Andreo Pandolfom, basistom in kitaristom Matejem Magajno, že omenjenim multiinštrumentalistom Samom Kutinom ter kitaristom Dejanom Lapanjo, ki je še vedno tudi v vlogi snemalnega tehnika. Razširjena Bakalina je skupaj s soustanoviteljico Lapatarco naz Panikev, harmonikarko Renato Lapajno, ter vokalistko in folkloristko Bogdano Herman na podlagi preteklega uspeha dua in njegovih obetov (ne pozabimo, da je Bakalina kot duo leta 2013 ob rednem delu nanizala kar 47 koncertov) začela zasedati programe centralnih kulturnih ustanov, kot sta na primer Cankarjev Dom v Ljubljani in Narodni dom v Mariboru, z objavo debitantskega albuma Prvi krajec leta 2021 pa se usidrala med vrhnje izvirne domače folk ansamble, prav ob bok zasedbam, kot so pravljična Brina, viteška Brencl banda in vsestranska dolgobrada Katalena.

Razširitev dua je prinesla neke vrste opustitev umetniškega izraza: Jani in Renata sta po svoje zapostavila čar pripovednega dua, mobilne in preproste forme z občasnimi družbenimi komentarji, in sicer na račun bolj poetične note glasu, širšega izraza glasbil in različnega poudarjanja emocij oziroma barve pripovedi. O tem najbolj priča pregled diskografije zasedbe Bakalina in njene albumske naslovnice, ki jih še vedno oblikuje oblikovalec, glasbenik in organizator Andrej Maver. Tako kot je Samo Kutin z zasedbami Najoua, Širom in solo albumom Plovilo v letih 2012–2015 svojo inštrumentalno glasbo povzdignil na domišljijsko poetično raven – dodal je intrigantne in neobičajne naslove, okrasil albume s slikovitejšimi naslovnicami, tako sta tudi Jani Kutin in Renata Lapajna Bakalino metaforično popeljala iz tople domačije, polne prigod in nabritega jezika, v izkustev polno naturo, ki je trenutno tudi Kutinova glavna inspiracija v pesmih Bakaline Velike. Odnos človeka in narave je postavljen v središče novih skladb. Pevec je stalno v dialogu z materjo naravo in složno so vse skladbe posnete na osmih različnih lokacijah izven štirih sten: v jami, na hribu, ob porušeni cerkvi itd. Lokacije snemanja in besedila poudarjajo glavno tematiko albuma: približati ljudem naravno kulturno dediščino, k kateri se ne sme pristopiti s kapitalsko profitnimi očmi, temveč s ponižnostjo in iskati načine sobivanja z obstoječo floro in favno. Album nagovarja k vrnitvi k naravi, k zazrtju v zvezdno srebro, v dragoceni in nenadomestljivi nakit narave, iz katere smo izšli kot živalska vrsta.

Izpostavimo, da album odlikujeta zagnana iskrenost in navdušujoča barvitost glasbil, ki so v podporo zapetemu besedilu. Opevane teme hitro izpadejo moralistične in odbijejo, tako pa se z obilico glasbil in spretnim igranjem prikradejo do nas – ne kot poziv k akciji, temveč kot iskrena osebna pripoved v naslovni skladbi Zviezdna srebruo ali kot poetično izpovedano breme v skladbi Ki bi dau. Vsaka skladba, čeprav so večinoma vse daljše, nosi zapomnljiv napev in album gre v celoti izjemno hitro v uho. K temu pripomore spretno igranje, kar bi podkrepili s to podrobnostjo: v začetku marca smo recenzirali novi album avant-folk zasedbe Širom in njenega člana Sama Kutina, čigar ista glasbila (na primer prepoznavni predelani hurdy-gurdy) so na albumu Zviezdna srebruo igrana na drugačen način, pogosto kot podporni element pesniški formi. Za to je potreben pretkan občutek, ki bi ga lahko našli pri vsakem od sodelujočih muzikantov posebej. Ta tenkočutnost v kombinaciji z velikim naborom inštrumentov ter spretno rabo večglasnega petja nadomešča odsotno harmoniko Renate Lapajna in glas Bogdane Herman, tako da zasedba ne izpade okrnjeno in ni za nič prikrajšana. Konec koncev pa pri sklepni skladbi albuma, Drabn ptič, slišimo celotni Etno Histeria World Orchestra, ki poskrbi za epski zaključek in za končni oddih. 

Če sklenemo, novi sveženj skladb na albumu Zviezdno srebruo je zadovoljil obilico pričakovanj, ki smo jih imeli glede te dodobra znane zasedbe. Z zahtevnim snemalnim podvigom se ji je posrečilo poudariti poslušalsko izkušnjo, četudi na račun kakovosti končnih posnetkov. Spretno aranžirane skladbe povzdignejo preprosto tematiko iskrenih izpovedi o odnosu med človekom in naravo ter dajo albumu nezamenljiv pečat, ki ga bo zasedba v nadaljevanju stežka presegla. Z navdušenjem pričakujemo nadaljevanje. In da slišimo skladbe z albuma Zviezdna srebruo odigrane še v živo! 

Kdo ve, morda bo cesta v Čadrg zdaj kaj širša. Če ne, pa nam je narava, ki obkroža planoto na Tolminskimi koriti in s katero se je obdala Bakalina Velika, zopet en korak bližje vsaj z novim albumom.