12.02.2019

Cikel koncertov Muzika eklektika v Novem mestu

V Novem mestu poteka cikel koncertov Muzika eklektika. Premierni koncert dua Milko Lazar & Kristijan Krajnčan je prestavljen na 23. maj.

Press info

Cikel koncertov Muzika eklektika v Novem mestu

Začetki koncertnega cikla Muzika eklektika segajo v jesen 2016, ko je bil cikel zasnovan predvsem z namenom pokriti vrzel v žanrsko raznovrstni glasbeni ponudbi Kulturnega centra Janeza Trdine in Novega mesta nasploh, z letom 2018, ko ga je finančno podprlo tudi Ministrstvo za kulturo, je cikel postal smiselno zaokrožena in kontinuirana serija zvrstno mešanih kakovostnih koncertnih dogodkov, s poudarkom na klasični in sodobni glasbi, jazzu in glasbah sveta, ki z nastopi nekaterih ekskluzivnih zasedb kaže močno tendenco po preseganju lokalnega interesa. Izvajalci programa so tako domači kot tuji mladi avtorji in glasbeniki, ki si še utirajo pot na koncertne odre, kot tudi že uveljavljena in priznana imena glasbenega sveta. Tako je v lanskem letu oder Trdinove dvorane med drugim gostil sopranistko Sabino Cvilak, bobnarja Simona Phillipsa in saksofonista Billa Evansa, zasedbe Silence, Balanescu Quartet in Dublin Guitar Quartet, med mladimi perspektivnimi slovenskimi izvajalci pa velja omeniti predvsem mlado jazzovsko pevko Ano Čop, rockerje Jardier in jazzovske kreativce iz zasedbe Container Doxa. Tudi v prihajajočem letu cikel obeta marsikatero ekskluzivno glasbeno poslastico in izvajalce, med katerimi so raziskovalci glasbene zgodovine, predani aktivisti in celo dobitniki Grammyja, kot so Jonathan Hoard, Gonzalo Rubalcaba, Dom Flemons in Aziza Brahim; med domačimi glasbeniki in avtorji pa velja še posebej izpostaviti Milka Lazarja, Kristijana Krajnčana, Marka Črnčeca in zasedbo Širom.

Duo Milko Lazar & Kristijan Krajnčan je nova zasedba v našem prostoru. Združuje dva glasbenika/skladatelja različnih generacij, izkušenj in pogledov. Oba povezuje močna navezanost na klasično glasbo kot tudi na jazz ter sodobno in improvizirano glasbo. V duu združujeta svoje raznovrstne glasbene izkušnje kot multiinstrumentalista in avtorja kompozicij. Njun program, ki sta ga naslovila s pomenljivim naslovom First Cut, je preplet lastnih avtorskih skladb, ki jih skozi koncert na najrazličnejših glasbilih razgrajujeta, združujeta in nadgrajujeta s svobodno improvizacijo: Milko Lazar ob klavirju, s sopranskim saksofonom, basovskim klarinetom in sintetizatorjem, Kristijan Krajnčan pa z violončelom, bobni in različnimi tolkali. Dvojec Lazar & Krajnčan bo svoje najnovejše avtorske stvaritve premierno predstavil 23. maja v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine.