13.09.2021

Danes poslušamo: Petar Ugrin

Danes mineva 20 let odkar je odšel priznani glasbenik, ki je za seboj pustil globoko sled.

SIGIC

Petar Ugrin kot solist Big Band RTV Ljubljana, 1986
Foto: Jani Kenda (dLib, licenca CC BY-NC-ND)

Petar Ugrin je bil violinist, trobentač in avtor glasbe. Kot klasični violinist je igral v Orkestru Slovenske filharmonije, kot jazzovski trobentač pa v zasedbah: Plesni orkester oz. kasneje Big Band RTV Ljubljana, Greentown Jazz Band, Ljubljana Jazz Selection in seveda v svojem kvintetu. Bil je tudi član rockerskih zasedb Mladi levi, September, Jugoslovenska Pop Selekcija itd. Leta 1993 je za svoje muziciranje prejel nagrado Prešernovega sklada.

Mladi levi - Zadnji hip (v živo iz 13. Ljubljana Jazz Festivala '72, 1972)

Uredništvo: Mladi levi so bili prvi prvokategotrni bend, katerga član je bil tudi Petar. Kasneje je sodeloval še v mnogih pomembnih skupinah.

Tihomir Pop Asanović - Majko Zemljo (Majko Zemljo, 1974)

Uredništvo: Eden od vrhuncev jugoslovanskega progresnivnega rocka (in če hočete funka) ... Na posnetku seveda nikakor ni mogel manjkati "Pero" Ugrin s svojo trobento.

September - Vrijeme gospodar (Zadnja avantura, 1976)

Uredništvo: Prva postava vsejugoslovanske prog-rock atrakcije September je bila zelo jazzovsko usmerjena. V bendu je Petar igral tako trobento, kot tudi električno violino - in kako dobro je slednja zazvenela v okviru progresive, lahko slišite tudi na tem posnetku.

Petar Ugrin - Samo muzika (Samo muzika, 1979)

Uredništvo: Ugrinov solo album ... Masterpiece prav posebne vrste.

Električni orgazam - Leptir (Lišće prekriva Lisabon, 1982)

Uredništvo: Tudi novi val ni šel mimo brez Ugrinovega sodelovanja ... Tako je muziciral tudi na nekaterih komadih na eni bolj artistično zanimivih plošč razvpitega Električnega orgauma.

Petar Ugrin Quintet - Nad mestom se dani (Ozri se v gnevu, 2000)

Uredništvo: Privškov evergreen v zelo subtilni Ugrinovi izvedbi ... Album je prejel nagrado Zlati petelin.