30.06.2021

Druga godba 2021 na SIGICu

7., 8., in 9., julija se bodo na SIGICu odvil konferenčni program v sodelovanju z mednarodnim festivalom Druga godba. Program je odprt za javnost, do zapolnitve kapacitet.

SIGIC

DG21

Okrogla miza: Kako deluje naša »globalna glasbena družina«?
7. julij 2021 ob 11.00, SIGIC

Sodelujoči: Neja Tomšič (Sonica), Andraž Kajzer (MENT, Music Slovenia), Bogdan Benigar (Europe Jazz Network, Forum of Worldwide Music Festivals)
Moderatorka: Sandrine Le Coz (dr. glasbene antropologije, novinarka)

Na javni okrogli mizi z naslovom Kako deluje naša »globalna glasbena družina« bodo govorniki pripravili pregled razpoložljivih mednarodnih platform, pomembnih za uveljavljanje slovenskih glasbenikov v mednarodnem prostoru. Predstavili bodo nekakšen transnacionalen zemljevid ključnih akterjev, mrež in sejmov glasbe sveta – »globalne glasbene družine«, ki je uveljavljajočim se umetnikom pogosto neznana, vendar zagotavlja ključne gospodarske in socialne soodvisnosti.


Pogovor z umetnico: Elaha Soroor 
8. julij 2021 ob 11.00, SIGIC 
Gostja:
Elaha Soroor, pevka, kantavtorica, skladateljica
Moderatorka: Katja Utroša

Elaha Soroor, afganistanska glasbenica, ki živi in ustvarja v Evropi, predstavlja ljudske pesmi, zbrane na albumu Songs of Our Mothers (Pesmi naših mater), ki jih tradicionalno izvajajo afganistanske ženske. Skladbe pripovedujejo zgodbe o radosti, trpljenju in preganjanju, ki se prenašajo z mater na hčere, obenem pa slavijo ženstvenost, čutnost in uporništvo, so zapisali pri založbi Bella Union (2019).

Samozavesten družbeno političen angažma ne preseneča: Soroor je priljubljena afganistanska pop izvajalka, ki je domovino zapustila kot begunka. Uveljavila se je z nastopom v televizijski oddaji Afghan Star (2009), različici znanega šova talentov, in je ena redkih glasbenic, ki je v Afganistanu javno nastopala oz. koncertirala. Navkljub uspehu, ali prav zaradi njega, je zanjo delovanje v družbi, podvrženi fundamentalizmu in patriarhalnosti, ki glasbenikom in posebej glasbenicam odreka javni prostor tudi z grožnjami in nasiljem, postalo prenevarno. 

Vendar s kritiško zelo dobro sprejetim albumom skuša razkrivati drugačno, pogosto utišano dediščino Afganistana, njegovo bogato kulturo in glasbeno raznovrstnost, spretno umeščeno v sodobne tokove folka in jazza. Album je posnela z nagrajenim glasbeno-producentski kolektivom Kefaya, ki ga v aktualni koncertni postavi sestavljajo: Giuliano Modarelli (kitara), Al MacSween, (klaviature) in Joost Hendrickx (bobni). 

Soroor je blizu izročilo afganistanske in iranske pop glasbe 60ih in 70ih let. Študirala je vokalne tehnike indijske klasične glasbe in opernega petja. Deluje kot skladateljica in performerka ter vodi delavnice.


Okrogla miza: Vplivi »vsedigitalnega« v času po covidu
9. julij 2021 ob 11.00, SIGIC 
Moderatorja:
Sandrine Le Coz (dr. glasbene antropologije, novinarka), Nikola Sekulović (glasbenik, direktor Koprive) 

Javna okrogla miza Vplivi »vsegadigitalnega« v času po covidu se dotika digitalne dobe in vseh vplivov, ki jih ta konfiguracija prinaša v smislu profesionalnih odnosov in distribucije nastopov. Kako lahko prilagodljivost, prožnost učinkovito pospešuje ustvarjalnost? Kako zagotoviti privlačnost kulturne vsebine na spletu in hkrati zagotoviti njeno dobičkonosnost? S kakšnimi kolektivnimi strategijami? In nenazadnje, kako bi to krizo lahko obravnavali kot katalizator pravičnejših sprememb?


Vsi trije dogodki bodo dostopni za širšo javnost, do zapolnitve razpoložljivih kapacitet in ob upoštevaju pogoja PCT. 

Več o festivalu Druga godba in letošnjem koncertnem sporedu, preberite TUKAJ